Annonce:
Annonce:

Vejen til helvede er...

Lars Løkke har ret, når han taler om 'hverdagens eksperter', skriver Jeppe Søe. Restriktioner med f.eks. lukkede butikker og åbent i Bilka giver ikke meget mening, fremhæver han. Arkivfoto
Lars Løkke har ret, når han taler om 'hverdagens eksperter', skriver Jeppe Søe. Restriktioner med f.eks. lukkede butikker og åbent i Bilka giver ikke meget mening, fremhæver han. Arkivfoto
Annonce:
Følg Opinionen

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

I torsdagens udgave af 'Debatten' på DR-TV nævnte Lars Løkke 'hverdagens eksperter' som nogle, man burde lytte til. Stor var forargelsen, især på Twitter, der konstaterede at den tidligere statsminister mente, at Inga fra Stenløse eller Ekstra Bladets Nationen! kunne planlægge en genåbningssstrategi. 

Det er ret skræmmende, at vi omgående mener, at en hverdagsekspert nok er en eller anden, der råber højt om at savne sin lokale bodega. Vi har fuldstændig overladt vores liv og tanker i hænderne på de lærde. Vi har som folk totalt glemt, at man kan lytte til dem, der har med en sag at gøre til hverdag. Og netop er eksperter på eget liv. 

Annonce:

Hverdagens eksperter er feks skolelederen på Nørholm Skole. Den går til 6. Klasse, og der er nu åbnet for alle børn - bortset fra 20 elever i femte og sjette klasse. De to klasser gør, at skolens lærere skal løbe spidsrod fra de mange levende børn - til en skærm, hvor der sidder 20, som ikke må komme i skole. De bor endda i samme landsby. Statens Serum Institut (SSI) kan med sikkerhed regne på, at der næppe er den store fare her. 

Hverdagens eksperter er os i Efterskoleforeningen, der kan pege på løsninger, der gør, at vi forsvarligt kan tage de unge tilbage på den skole, der for et år er deres hjem. Det er muligt, det er utopi lige nu, men det er da skamfuldt, at der ikke regnes på mulighederne hos myndighederne, så man kan handle, når det er. 

Annonce:

Hverdagens eksperter er ejeren af POWER, der har en butik på størrelse med Bilka, men skal lukke deres døre og sende folk hjem, på en hjælpepakke, vi alle betaler. Folk går lige forbi butikkens lukkede døre og ind i Bilka for at købe deres fladskærm. Ved siden af ligger en lille butik med garn, der sjældent har mere end to kunder ad gangen. Ejeren her kan ikke forstå, hun skal modtage ydelser fra staten, når det umuligt kan smitte mere at være med en enkelt kunde end at stå med 500 andre i Bilka. Den kan SSI også regne på, hvis hverdagens eksperter herfra, gav dem ideen. 

Hverdagens eksperter er borgmesteren i Tønder, der i forvejen kæmper for at få Danmark bedre i balance. Her er alt lukket ned, selvom antal smittede kan tælles på en hånd. Måske man i Tønder kunne åbne butikkerne, erhvervslivet og forsøge at komme tilbage til livet - og så kan SSI endda holde øje og se, om deres matematiske spådomme egentlig passer?

Hverdagens ekspert er også den hjemløse, patienten der har fået udsat operation på ubestemt tid, den unge der er gået psykisk ned eller iværksætteren der er to minutter fra konkurs. 

Annonce:

Hverdagens eksperter kan såmænd være dig og mig. Fordi det er os, der går rundt i samfundet og mærker på egen krop, hvad der virker, og hvad der virker helt skørt. Det er muligt, vi ikke har ret - men fra hverdagens eksperter er der absolut væsentlig viden at hente, som man kunne lytte til, så vi genåbner klogt og ikke bare håber på, at en matematisk model passer. Jeg bor i Nordjylland, der var det nye wuhan i et par uger, fordi Mette kun lyttede til nogle af de lærde. 

Hverdagens eksperter er generelt totalt ude af billedet. Politikere lytter hellere til en analyse eller en rapport, end vi taler med en sygeplejerske, en sosu, en landmand eller en skolelærer. Og vi har vænnet os så meget til at trække dem ud af ligningen, at vi udskammer dem, der henviser til deres viden. Eller udskammer pressen for at tale med den slags. Det er i min optik en af Danmarks allerstørste udfordringer: at få dem, der står midt i virkeligheden, i spil igen. 

Grundtvig skrev, at 'solen står med bonden op, slet ikke med de lærde'. Solen er livsoplysningen, bonden det almindelige menneske. Så han forsøgte altså allerede dengang at fortælle os, at den ægte viden om livet ligger hos dem, der lever det - ikke hos dem, der læser om det. 

Annonce:

Når man har lyttet til hverdagens eksperter, kan man myndighederne regne på deres viden - og så kan Folketinget træffe en beslutning, der ikke er virkelighedsfjern og sørger for at få os bedre igennem kriser som denne. Både i forhold til smitte - men samtidig i forhold til de alvorlige problemer, der hober sig op imens. 

Vejen til helvede er brolagt af egenrådighed. 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
42 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: