Joachim B: Sænk skatten og få velfærd

Joachim B. Olsen. Medlem af Liberal Alliance.

 

Sænk skatten og gør Danmark til et bedre land.

Der er ingen modsætning mellem skattelettelser og bedre velfærd. For borgernes samlede velfærd er ikke kun defineret af, hvor højt det offentlige forbrug er. Det er også defineret af borgernes forbrugsmuligheder i hverdagen.

Danskerne er et af verdens mest skatteplagede lande med en enorm offentlig sektor. Derfor må det ikke blive et selvstændigt mål at gøre den offentlige sektor endnu dyrere. Vi må i stedet insistere på at få mere kvalitet uden at tilføre flere penge.

Sandheden er den, at hvis vi skal have bedre offentlig velfærd i fremtiden, skal velfærden blive billigere at producere – ikke dyrere.

Når danskernes levestandard er steget støt gennem de seneste mange årtier, så skyldes det netop, at konkurrence på markedet har presset virksomheder til at producere billigere og bedre produkter.

Den mekanisme findes ikke i den offentlige sektor.

I forbindelse med Folketingets åbning denne uge har vi hørt størstedelen af de politiske partier argumentere for at hælde flere penge i den offentlige sektor.

Får de held med det, får vi ikke bedre offentlig velfærd, blot dyrere.

Vi har det højeste offentlige forbrug i den vestlige verden, hvor vi årligt bruger 550 milliarder kroner. At øge det offentlige forbrug med 3-4 milliarder gør stort set ingen forskel. Det kan ingen reelt mærke.

For vi skal huske på, at mens den første tilførte milliard i den offentlige sektor giver meget værdi for borgerne, så giver den sidste milliard meget lidt værdi.

Skal du køre i en hestevogn, så gør den første hest, du spænder for vognen, en kæmpe forskel.

Hest nummer to gør også en stor forskel.

Men hest nummer 100 gør stort set ingen forskel. Sandsynligvis gør den mere skade end gavn.

Sådan er det også med de sidste milliarder, vi putter i den offentlige sektor. De vil gøre mere gavn i borgernes lommer.

Det, der vil gøre en forskel, er at øge produktiviteten i den offentlige sektor. Helle Thorning-Schmidts Produktivitetskommission konkluderede, at der er et produktivitetspotentiale på 10 procent i den offentlige sektor. Det vil altså sige, at man kan producere den samme velfærd for 55 milliarder mindre.

Inden vi bruger flere penge i den offentlige sektor, skulle vi så ikke gå i gang med at udnytte det potentiale?

De sparede penge kunne i stedet bruges af borgerne til det, de mener giver størst værdi for dem.

Det går dog heldigvis i den rigtige retning.

Siden Liberal Alliance kom i regering, har stigningen i det offentlige forbrug været historisk lavt. Den offentlige økonomi fylder dermed en mindre del af den samlede økonomi. Det er godt, at den udvikling er vendt.

I denne valgperiode har vi lettet skatter og afgifter for mere end 20 milliarder kroner for borgere og virksomheder. Det er velfærd for alle pengene.

Og sådan skal det gerne fortsætte. Det er bedst for Danmark.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
61 kommentarer
Vis kommentarer