Joachim B.:Fagbosserne skylder en forklaring

Stod det til Liberal Alliance, så skal SOSU’en og HK’eren have lov at beholde langt flere af deres egne penge, skriver Joachim B. Olsen. Foto: Ritzau Scanpix/Miriam Dalsgaard
Stod det til Liberal Alliance, så skal SOSU’en og HK’eren have lov at beholde langt flere af deres egne penge, skriver Joachim B. Olsen. Foto: Ritzau Scanpix/Miriam Dalsgaard

Joachim B. Olsen. Medlem af Liberal Alliance.

 

Så kom vi omsider igennem overenskomstforhandlingerne, som giver flotte lønstigninger til de offentligt ansatte. Alle vil gerne have mere i løn, og jeg forstår til fulde, at den enkelte lønmodtager er glad og tilfreds.

Hvad der også står helt klart efter OK18, er, at fagforeningsbosserne taler med to tunger.

For kære fagbevægelse: I skylder os en forklaring.

Da regeringen i efteråret spillede ud med et ambitiøst skatteudspil, som vil give HK’eren og SOSU’en en betragtelig skattelettelse, så var I benhårde modstandere. I talte om ulighed og mere til de rige.

Til størst gavn
Nu er mit spørgsmål: Hvordan kan I på den ene side harcelere over et forslag til skattelettelser, når I på den anden måde sikrer lønstigninger, som er til størst gavn for dem, der i forvejen tjener mest?

Pengene skal jo findes samme sted.

For Liberal Alliance er det ren og skær logik, at en procentvis skattelettelse også i kroner vil give mest til dem med de højeste indtægter. Det er en naturlig konsekvens, og det har vi ikke noget problem med.

Men samme logik om procentregning gælder tilsyneladende ikke for fagbevægelsen.

Lad os tage tallene. De offentligt ansatte får over de næste tre år en lønstigning på 8,1 procent. Heriblandt er en meget lille del reserveret til en lavtlønspulje. Ifølge CEPOS’ beregning vil de kommende lønstigninger, hvis man tager udgangspunkt i en lønstigning på 8,1 procent, give en helt almindelig pædagogmedhjælper ca. 25.000 kroner ekstra i løn over de næste år. Chefkonsulenten får en lønstigning på ca. 57.000 kroner, mens overlægen får ca. 87.000 kroner. De reelle lønstigninger kan godt være mindre, men pointen er den samme. Det er dem, der tjener mest, som også får størst udbytte af lønstigninger.

Ren logik
Det er for Liberal Alliance ren logik, men det er det ikke for fagbevægelsen, når vi taler om skattelettelser.

Ser vi på fagforeningerne for de privat ansatte, så har de en fælles interesse i, at produktiviteten følger med lønstigningerne. Men sådan gælder det ikke for foreningerne for de offentligt ansatte. Der er nemlig ikke sammenhæng mellem lønstigninger og bedre offentlig service. Normeringerne i daginstitutionerne bliver jo ikke bedre af, at lønnen stiger.

Stod det til Liberal Alliance, så skal SOSU’en og HK’eren have lov at beholde langt flere af deres egne penge. Det er er blandt andet for de offentligt ansattes skyld, at vi har foreslået skattelettelser på 20.000 kroner for alle danskere i arbejde. Det giver i runde tal 40.000 kroner til et par, der er SOSU-assistenter hvert eneste år. Det har vi lagt frem i en fuldt finansieret 2025-plan. Og det kommer vel og mærke oveni lønstigningerne.

Det synes vi er god og fornuftig politik for det arbejdende folk.

Stop parkeringsvanviddet  

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
116 kommentarer
Vis kommentarer