'London er den værste by'

Kaare Dybvad. Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne, skriver om samfund, centrum, udkant og kultur.

London er den værste by, jeg har besøgt.

Buckingham Palace, voksmuseer og musicals kan ikke ændre på, at det er en frygtelig by. Går man i brokvartererne, står ejendom efter ejendom uden nogen reelle beboere og uden noget lokalt særpræg.

Englænderne har solgt London til højest bydende, og de fleste englændere har ikke en chance for at bo i deres egen hovedstad. I stedet har de skabt kontinentets mest socialt opdelte by, hvor arabiske sheiker og russiske forbrydere kan boltre sig.

Heldigvis er det ikke sådan i Danmark. Mange forskellige mennesker bor i vores hovedstad, og selv i de dyreste kvarterer, kan man møde forskellige folk. København er stadig ikke en rigmandsby, men et sted, hvor man mødes på tværs af social baggrund. Det giver sammenhold og man oplever, hvordan andre lever. 

En af årsagerne er, at mere end en tredjedel af Københavns boliger er andelsboliger. En boligform, hvor man passer ejendommen sammen og har demokratisk indflydelse. Bygget på det princip, at lejerne i en ejendom skal kunne købe deres egen bolig og selv administrere den.

Desværre valgte den borgerlige regering i 2005 at sælge ud af andelsboligerne ved at give folk mulighed for at låne i deres andelsbevis. Det sendte dengang omkring 26 milliarder i friværdi i lommerne på dem, der på det tidspunkt boede i boligerne. Og gjorde det meget dyrere for folk at komme ind i en bolig i København.

Men det var ikke nok. Nu er den nye Venstreregering i færd med at imødekomme et forslag fra Liberal Alliance, der endegyldigt vil ødelægge andelsboligen som boligform. Ved simpelthen at ændre dem til ejerboliger.

En ting er, at det betyder et generationstyveri, hvor de nuværende beboere får en milliardudbetaling. Men hvad værre er, smadrer det muligheden for at bo i de store byer for mange mennesker med almindelige lønninger. Man bygger simpelthen en guldmur uden om København. Og når man først har solgt andelslejlighederne, kommer de ikke tilbage.

Det var Thatcher, der i sin tid ødelagde det britiske boligmarked ved at sælge de kommunale boliger. I dag kan almindelige englændere ikke bo i deres egen hovedstad. Måske bliver det Lars Løkke, der sikrer, at almindelige danskere fremover ikke kan bo i København.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
15 kommentarer
Vis kommentarer