De rige skal ikke kunne betale sig fra flygtninge

Gentoftes borgmester, Hans Toft.
Gentoftes borgmester, Hans Toft.

Kaare Dybvad. Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne, skriver om samfund, centrum, udkant og kultur.

'Bare tegnedrengen er i orden, kan man få det som man vil'

Sådan sang John Mogensen på landets blokvogne for efterhånden mange år siden. Selvom sangen er gammel, var ordene det første, der faldt mig ind, da jeg hørte, at de konservative nu vil sende flygtninge fra landets rigeste kommune Gentofte videre til andre kommuner. Et forslag, der stiller sig i en lang række af integrationspolitiske mærkværdigheder fra kommunen med de store villaer:

Først fik man regeringen med på, at filipinske au pairs skulle modregnes i det antal flygtninge, som kommunen modtog, selvom de intet har med flygtninge at gøre.

Da vi på Christiansborg satte en stopper for den fidus, udbrød der ifølge TV2 Lorry et voldsomt oprør blandt forældrene i et af kommunens skoledistrikter, da det kom frem, at 16 tosprogede elever nu skulle starte i kommunens folkeskole.

Det er jo ikke den bedste optakt til efterårets kommunalvalg, og nu har borgmesteren hevet fat i sine partifæller i Folketing og regering. Her møder det stor forståelse, at Gentofte betaler sig fra sin del af ansvaret, for der er tilsyneladende ingen steder flygtningene kan bo.

På den måde kan forældrene på de lokale folkeskoler helt slippe for integrationsansvaret, der i stedet lægges på forældre i Brøndby, på Lolland, eller hvor man ellers finder plads.

At en lokal borgmester kæmper for sit genvalg og sin kommune kan ikke overraske. Men at et regeringsparti som de konservative hopper med på fidusen er mere opsigtsvækkende. Ordfører Naser Khaders argument er, at det ikke er muligt at bygge nyt i Gentofte Kommune. En noget overraskende melding, da kommunen det sidste årti er vokset med 10.000 indbyggere, primært i de dyre ejerlejlighedsbyggerier på bl.a. Tuborg Havn.

Da det gjaldt den form for tilflytning, kunne man finde plads til en mellemstor provinsby. Når det gælder flygtninge, er et par hundrede helt umuligt.

Jeg kan godt forstå, at forældre bliver urolige over, at der starter mange tosprogede elever i deres børns skoleklasser. Det ville jeg også selv blive. Men netop derfor er det vanvittigt, hvis Gentofte Kommune og De konservative får lov at sende integrationsopgaven videre til kommuner med skoler og forældre, der i forvejen har oplevet, at mange tosprogede børn startede i deres klasser.

Man lægger yderligere ansvar på dem, der i forvejen gør mest.

Jeg har aldrig troet på, at John Mogensen havde ret, når han bandede over samfundets udvikling. Man kan ikke gøre som man vil, selvom tegnedrengen er i orden. Det danske samfund er ikke Legoland, hvor man kan hoppe foran eller helt uden om køen, hvis man betaler for et guldkort.

Derfor må det også være en selvfølgelig, at Folketingets partier siger nej til de konservative kommunalvalgsfiduser og beder Gentofte tage ansvar – ligesom alle andre.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
111 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen