Snyder illegal pakistaner og kalder det medmenneskeligt

Kaare Dybvad. Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne, skriver om samfund, centrum, udkant og kultur.

Hvordan kan det være, at folk der har de rigtige holdninger i den kreative klasse ikke har det dårligt med at udnytte illegale indvandrere? Det var det spørgsmål jeg sad tilbage med efter TV2’s dokumentar torsdag aften, der viser to illegale indvandreres vej rundt på det sorte arbejdsmarked i København.

For helt ærligt: Jeg forestillede mig nok en Ole Thestrup-rolle-agtig type, der på midtjysk eller vestegnsdialekt hundser rundt med de illegale for at tjene penge til den næste Audi Q7. TV2’s dokumentar viste noget andet.

Det var også pæne folk i den kreative klasse, der udnyttede de illegale indvandrere med den usagte trussel om øjeblikkelig hjemsendelse, hvis de meldte dem til myndighederne. Tag nu vinhandleren i Københavns Nordvestkvarter. Her blev en pakistansk illegal tilbudt 70 kroner i timen for hårdt fysisk arbejde, men endte med at blive snydt, da pengene skulle udbetales. Med det påskud, at han havde arbejdet for langsomt.

Ejeren af butikken er iværksætter i det kreative gastronomiske miljø i København. Efter ti år som studerende på videregående uddannelser, var han blandt dem, der brokkede sig højlydt, da regeringen for nogle år siden lavede en fremdriftsreform, der skulle få folk til at afslutte deres uddannelser. Han udtaler sig kritisk overfor Dansk Folkeparti, og til dokumentaristerne fra TV2 havde butikkens ejer den frækhed at påstå, at han snød den illegale pakistaner, fordi han var medmenneskelig.

Sådan tænker den nye overklasse. Man påtager sig alle de holdninger, der er rigtige at have, men når det kommer til stykket, har man ingen skrubler over at hyre en illegal arbejder. For derefter at snyde ham for den løn, de har aftalt.

Der går en lige linje fra de danske godser, der blev store og flotte ved at tvangsudnytte bøndernes arbejdskraft, til de gullaschbaroner, der under første verdenskrig hældte selvdøde køer og rotter på dåse, og solgte det til den tyske hær til urimelige priser. Og så til de forretningsdrivende, der i dag udnytter illegale, fordi de ved, at de ikke tør sige fra af frygt for at bliver smidt ud af landet.

Her på Christiansborg skal der laves lovgivning mod det. Højere bøder og mere kontrol er mit bud.

Men der er også nogen i den kreative klasse, der skal have justeret deres moralske kompas. Så man forstår, at det ikke hænger sammen, at man på den ene sider kommer med en masse floskler om fremdriftsreformen, Dansk Folkeparti og medmenneskelighed, når man samtidig groft udnytter folk, der står i en ulykkelig situation. Man må håbe, at vinhandleren på Frederikssundsvej giver anledning til selvransagelse.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
24 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen