Glem G-strengen og bekæmp det onde

Karen Bro. Chefredaktør på Ekstra Bladet, skriver om medier.

Køn er den ikke, den hæklede mini-g-streng til mænd. Men rigtig mange syntes, den var sjov, da den i april i år blev præsenteret som et bud på årets bademode. Ekstra Bladets artikel om den lille, fikse sag fik over 53.000 interaktioner på Facebook, og det skulle man jo tro, mediegiganten var glad for.

Men nej.

Da vi lagde den på vores Ekstra Bladet-side på Facebook, fik vi karantæne i to dage. Vores side blev spærret. Uden varsel. Vi undrede os og spurgte, hvordan det kunne være. Vi havde nemlig holdt os inden for Facebooks egne regler, som nøje gør rede for, at man for eksempel ikke må vise kønsdele, brystvorter og fuldt eksponerede bagdele. Og her var kønsdelen jo dækket af garn. http://jppol-nglb.rootdom.dk/newsgate/images/SmallCode.png

Svaret fik vi aldrig. Fjæsbogen var smækket hårdt i, hvilket forekommer ironisk, da mediegigantens mission – ifølge dets eget officielle manifest – er at give folket magten til at dele og gøre verden mere åben og sammenhængende. Åben, min bare røv, får man lyst til at udbryde. Men det skal man selvfølgelig passe på med, kan jeg forstå.

Og åbenheden findes da også. Den gælder eksempelvis for idioter, som opretter hadesider.http://jppol-nglb.rootdom.dk/newsgate/images/SmallCode.png

Flere fremtrædende kvindelige samfundsdebattører er blevet udsat for ondsindet chikane på det ’sociale’ medie, og de fik først Facebook til at stoppe svineriet, da de havde bedt deres netværk om hjælp.

Min kollega Poul Madsen gik på sin Facebook-væg i brechen for Radio24syv-værten Ayse Dudu Tepe og skrev:

’Halløj Facebook! Hva’ fa’en har I gang i? Som mange andre har jeg anmeldt to løgnagtige, nedrige sider, der påstår, at Ayse Dudu Tepe støtter islamisk stat og det, der er værre. Jeg kunne naturligvis ikke tro, at I ville acceptere det. (På Ekstra Bladets nationen! ville vi omgående lukke dem ned, hvis de blev anmeldt til moderator). Men nu har jeg fået en standardmail fra jer om, at det synes I på Facebook ikke overtræder jeres ’fællesskabs regler’. For vildt! Så er de regler sgu forkerte! Nu er det ikke første gang, I optræder absurd. Det eneste, der åbenbart er ulovligt i jeres ’fællesskab’, er nøgenbilleder. Narko, våben og chikane er helt i orden, kan vi nu forstå. Ufatteligt!’http://jppol-nglb.rootdom.dk/newsgate/images/SmallCode.png

Det tog over 100 anmeldelser og flere dage, før Facebook greb ind, så jeg tilslutter mig Pouls spørgsmål: Hva’ fa’en har I gang i?

Jeg havde aldrig tænkt mig at skrive om g-strengs-indgrebet på denne plads. Det kunne synes for navlepillende, og vi overlevede jo nok den episode her på Ekstra Bladet. Men nu gør jeg det, fordi det igen viser, hvor skævvredet Facebook-systemet er.

Hvad værre er: Vi er aldrig i stand til at komme i en ordentlig dialog med giganten. Hvem er de mennesker, som sidder bag lukkede døre og styrer, hvad der må vises, og hvad der ikke må? Og hvad tænker de? Vi må bare gætte og makke ret, hvis vi ikke skal smides af for den mindste smule uskyldig, bar hud, mens anderledes alvorlige sager får lov at leve for fuld udblæsning til skue for alle.

Facebooks skaber, Mark Zuckerberg, gik i denne uge ud med et åbent brev til sin nyfødte datter og lovede, at han gennem resten af sit liv vil bruge 99 procent af sine aktier i Facebook til velgørenhed. Kritikerne mener, han bare vil have reklame og spare i skat.

Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er rigtigt og forkert i det spørgsmål.

Men jeg ved, at Zuckerberg og co. bør holde op med at opføre sig som diktatorer i kommunikationssamfundet.

Stå frem, og vis os jeres hær og jeres våben. Fortæl os, at I vil kæmpe de rigtige kampe. Det vil sige fuld fokus på narkohandel, våbenhandel, racistisk chikane og propaganda fra terrororganisationer.

Det ville være åbenhed. Velgørende åbenhed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
3 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste
Mest læste
Seneste i Plus