'Den hån, vi udsætter mennesker med hårdt fysisk arbejde for'

Kenn L. Hansen er kommunikationsekspert, tidligere topdommer i fodbold og skriver om politik og samfund

Efter fem år på universitetet (plus det løse) har jeg dels fået adgang til en uddannelse, der gør, at jeg formentlig kan tjene flere penge end de håndværkere, jeg ringer til. Men uddannelsen indeholder et skjult og langt større privilegium. Nemlig at jeg undgår fysisk arbejdsbetinget nedslidning.

Pensionsalderen følger fødeåret, og skeler ikke til arbejdets tyngde. Det reguleres næste gang i 2020, men det ser ud til, eftersom jeg er født i 1980, at min forventede pensionsalder bliver 72 år. Det passer mig glimrende. Jeg håber faktisk, at jeg kan arbejde til det allersidste, men jeg anerkender, at det ikke gælder alle. Eksempelvis håndværkerfagene har et helt andet behov. De slider og slæber hver evig eneste dag, og det kræver selvsagt en fysik, som de færreste over 70 besidder. 

Mette Frederiksen og det socialdemokratiske kompagni har fået øjnene op for den hån, vi lige nu udsætter mennesker med hårdt fysisk arbejde for. Partiet åbnede forleden op for at kigge på tidligere folkepension for dem, der har været flest år på arbejdsmarkedet, og som er blevet nedslidte. Men langt fra alle politikere er enige.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen har tidligere betvivlet det faktum, at nogle jobs er enormt fysisk nedslidende, og at personer i sådanne erhverv dør tidligere end fx personer i habitbærende erhverv. Han mener i stedet, det overvejende er rygning, alkohol og manglende motion, der gør, at ufaglærte stiller træskoene tidligere end akademikere. Noget LO-formand Lizette Risgaard på vegne af 1 million lønmodtagere med rette betegnede som direkte uforskammet.

Selv hvis vi ser bort fra grunden til nedslidningen, er det jo helt åbenlyst for enhver, at min jævnaldrende VVS’er med besværet adgang til rørene under vasken, eller en SOSU, der allerede nu har båret på tunge ældre i næsten 20 år, ikke har samme evne til at arbejde som 72-årig, som jeg har. De har i øvrigt været i gang i cirka ti år længere end mig på arbejdsmarkedet, så selv når vi er lige gamle, er deres lys brændt længere ned.

Der er dermed en tydelig social skævvridning. Med den nuværende lovgivning bliver pensionsalderen reguleret i takt med, at befolkningen bliver ældre og ældre. Mit barn, der er født i 2018, kan se frem til at blive pensioneret som 77-årig. Hvem i helvede kan forestille sig en 77-årig murer? Med de fremtidsudsigter må enhver forælder da gøre sit bedste for at tale deres børn fra at have noget som helst med praktisk arbejde at gøre. Og det er næppe gavnligt for samfundsøkonomien, hvis vi alle er konsulenter.

Jeg opfatter det faktisk som ondskabsfuldt, at det politiske flertal ikke er parat til at skele til, hvad man har brugt sine arbejdsdage på hele livet. Denne tilbageholdenhed kan skyldes, at langt de fleste Christiansborg-politikere er akademikere med længerevarende, stillesiddende uddannelser. Det kan selvfølgelig være hårdt at holde sig vågen hele dagen i Folketingssalen, men det indebærer næppe samme nedslidning som en murers dagligdag. På den måde er problematikken muligvis abstrakt inden for murene, men smertefuld konkret ude i samfundet.

Den sociale skævvridning kommer især til udtryk økonomisk. Den højest betalte procent af borgerne har haft økonomisk overskud til solide pensionsindskud, således at de formentlig kan trække sig tilbage, når det passer dem. Den nedslidte brolægger er derimod tvunget til at lægge kantsten hele vejen til den bitre ende, hvilket forstærker uretfærdigheden.

Det er let at definere problemet, men noget sværere at komme med løsningen. En ting er finansieringen, men en anden er de mange andre nedslidende faktorer, som også er i spil. Hvad med HK’erens galoperende stres? Hvordan vil vi kompensere hende for det, og i det hele taget evaluere hendes mentale nedslidning som følge af de uoverskuelige bunker af opgaver, hun aldrig kan nå igennem?

Min holdning er klar: Differentieret pensionsalder er muligvis et gråzonehelvede, men vi bør starte med det helt åbenlyse problem i form af fysisk nedslidning. Der er et helt tydeligt misforhold mellem håndværker-jobs krav til fysisk formåen, og hvad medarbejderens helbred og fysik kan magte i en høj alder.

Vores nuværende tilbagetrækningsalder er lige nu udelukkende baseret på et tal. I mine øjne mangler det politiske flertal at indse, at vi er meget mere end vores alder. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
111 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT