Kenn L. Hansen: 'Giv den gas, men lad homofobien blive hjemme'

'DBU har – sammen med Viktor Fischer og mange andre i debatten – været med til at rykke en hegnspæl, så bøsse-tilråb nu er arkiveret i kassen med det uacceptable,' skriver tidligere superligadiommer Kenn L. Hansen.
'DBU har – sammen med Viktor Fischer og mange andre i debatten – været med til at rykke en hegnspæl, så bøsse-tilråb nu er arkiveret i kassen med det uacceptable,' skriver tidligere superligadiommer Kenn L. Hansen.

Kenn L. Hansen er kommunikationsekspert, tidligere topdommer i fodbold og skriver om politik og samfund

FCK-spilleren Viktor Fischer har sat en kæmpe debat i gang. Homo-tilråb hører, ifølge ham, til en svunden tid i samfundet, og det er på tide, at slagsange som 'Bøsserne fra Vestegnen' fjernes fra fodboldstadions.

'Men sådan har det jo altid været. Sådan plejer vi jo at gøre det,' lyder forsvaret fra de stædigste fans.

Det er fuldstændig rigtigt. Tilsviningerne har eksisteret lige så længe, jeg har været fodbolddommer. Men engang sagde mange også neger og jødesvin. Engang kørte vi i bil uden sikkerhedssele. Engang røg kvinder smøger, mens de ammede babyerne. Engang drak vi bajere på arbejdspladsen. Sådan skal det også gå med nedsættende homo-tilråb. Det skal høre fortiden til. 'Plejer' er isoleret set ikke noget godt argument for at fortsætte en nedgørelse af en udsat minoritet.

Til gengæld er et væsentligt argument i debatten, at homofobi stadig er en realitet i dagens Danmark. Formanden for PAN Idræt, Christian Bigum, og jeg var forleden gæster i DR2’s Deadline om netop dette emne. Før vi gik i studiet, læste Bigum en vilkårlig Facebook-besked op for mig, som var sendt til ham. Ordlyden er ikke passende at gengive hverken her eller i det pæne Deadline-studie. Men tag mine ord for, at det var ubehageligt.

Homofobi er dermed ikke nogen intellektuel konstruktion, som er et udtryk for 'politisk korrekthed', men derimod hverdag for de mange, der ikke tør gå på gaden om aftenen og holde deres selvvalgte partner i hånden.

DJ’en Dan Rachlin var, som fodboldentusiast, ude at forsvare de homo-nedsættende slagsange, og det var tydeligt på sociale medier, at han ikke var alene med den holdning. 'Det er jo kun på stadions, at vi skaber os'. Det er også kun på parkeringspladser, at parkeringsvagter får verbale overfusninger. Eller på arbejdspladsen en kollega bliver mobbet. Og som Rachlin plæderede for, kan man jo sagtens være et ordentligt samvittighedsfuldt menneske uden for stadion. Det har han ret i. Selv har jeg aldrig oplevet, at tilsviningerne på stadion har fulgt mig uden for stadion (kommentarspor til klummer er undtagelsen, der giver I den bare gas). Men vi må konstatere, at det sprog, vi bruger, skaber en virkelighed for dem, der omgiver os.

Herregud, der er vel ikke nogen, der tager skade af lidt grov tribune-jagon? Jo, det er der faktisk. Og intentionen er mindre væsentlig, når de homoseksuelle tilråb dyrkes, som de gør. For effekten er den samme. Det skaber stigma, som medfører en (sandsynligvis) ubevidst diskrimination, som i sidste ende kan reducere den pågældende minoritets/persons livschancer, hvis vi skal helt op på den store klinge.

Dilemmaet i denne sag er, at det kan være svært at finde en grænse. Må man så heller ikke råbe blinde svin til dommeren (Dansk Blindesamfund kan med god grund opponere) eller spasser måske (Dansk Handikapforbund vil på vegne af spastikkerne heller ikke være glade). Skal det faktum, at det kan være svært at finde en grænse, betyde, at vi så slet ikke skal sætte nogen grænser? Nej. En omfattende kamp imod racisme har nu gjort abelyde yt på stadions. Det samme kan vi også gøre med homo-tilråb. Der er opbakning fra både Christiansborg og UEFA til dette, så nu mangler vi kun de mange fans, der fastholder, at det er deres ret.

Det er i mellemtiden endda gået op for Dan Rachlin, at ordvalget på stadion rent faktisk har en betydning, så han har skiftet mening. Måske hørte han homoseksuelle Bjarke Serritslev, der ringede ind til P3 for at dele, at han rent faktisk havde følt sig udstødt på det fodboldstadion, han kom på som ung. Fordi tilråbene gjorde nas i en tid, hvor seksualiteten var usikker og ny. Der er helt sikkert andre, der hver weekend har det ligesådan. Det er ikke nogen akademisk problemstilling, det her. Det er rigtige menneskers problemer. Og den manglende tolerance stopper ikke kun ved ord – hadforbrydelser relateret til seksualitet er stadig et issue i 2019.

Så kom ikke at sige, at tolerancen allerede er i mål.

DBU’s Disciplinærinstans har tildelt både OB og Brøndby bøder efter weekendens tilråb. DBU har modigt vist, at de godt turde tage stilling. Det giver dem formentlig en masse problemer, eftersom der nu er en ladeport åben for tonsvis af andre vurderinger af det råbte. Men de har taget stilling. De har – sammen med Viktor Fischer og mange andre i debatten – været med til at rykke en hegnspæl, så bøsse-tilråb nu er arkiveret i kassen med det uacceptable. Det tager jeg hatten af for. Og så er jeg sgu spændt på, hvordan stadion reagerer i weekenden, hvor FCK og Brøndby møder hinanden i det klassiske Superliga-opgør. Min dybeste respekt for begge klubbers fan-sektioner, hvis de giver den fuld gas, som de plejer, men udelader den primitive homofobi.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
17 kommentarer
Vis kommentarer