La' vær' med at pakke au pair piger ind i kultur

Kenn L. Hansen er kommunikationsekspert, tidligere topdommer i fodbold og skriver om politik og samfund

Au pairen har længe været et adelsmærke for velhavere. Jeg har i hvert fald aldrig mødt en arbejderklasse-familie med filippiner i kælderen.

Mange familier er dog lykkelige for deres au pair-ordning, da det giver dem luft og overskud. Familien Hembo (der står bag virksomheden Christina Watches) udtalte eksempelvis til TV2, at 'den gennemsnitlige danske børnefamilie er overbelastet, fordi forældrene skal nå så meget både på jobbet og på hjemmefronten. Så det ville frigive en masse ressourcer og samtidig forhindre en masse skænderier, hvis flere fik råd til en au pair.'

Det er svært at være uenig i. Stress er en folkesygdom, og almindelige lønmodtagere (såvel som velhavere) kæmper en svær kamp med at balancere arbejdslivets krav og familiens behov. Derfor kan en au pair være en rigtig god løsning for dem, der har råd. Bare vi er enige om, at ordningen reelt har skabt en kunstig lav løn på helt almindeligt husligt arbejde, som rengøring og børnepasning.

Derfor glæder det mig, at SF og DF i øjeblikket gør deres for at udfordre ordningen.

Motivation for at gøre op med au pair-løsningen findes i partiernes meget forskelligartede værdisæt. SF’s politiske ordfører Karsten Hønge siger, at 'man løber om hjørner med de oprindelige idealer, og i dag er det reelt blevet et reservelager for billig arbejdskraft', hvilket er svært at være uenig i. DF’s Martin Henriksen er som altid mere bange for, at de fremmede piger bliver i landet efter endt tjeneste.

Læser man formålsparagraffen hos Udlændinge- og Integrationsministeriet, står der:

'Hvis du er en ung udlænding, som ønsker at lære noget om dansk sprog og kultur, kan du ansøge om opholdstilladelse i Danmark som au pair'. Det er dog svært at se au pair-arbejdet, der primært optages af unge filippinske kvinder, som en kulturel dannelsesrejse. Det er arbejde, som er langt mere indbringende end alternativerne i hjemlandet, og pengene sendes med meget stor sandsynlighed hjem til familien.

Det er følgelig en form for civiliseret slaveri, hvis vi skal op på den helt grimme klinge.

I den forbindelse må jeg sige, at jeg kun har set au pair-familier, der har behandlet deres hushjælp fremragende – næsten som et medlem af familien. Jeg har ingen moralske kvababbelser over familier, der vælger at få denne hjælp, hvis de behandler vedkommende ordentligt. I de fleste tilfælde nyder både familie og au pair formentlig godt af samarbejdet, ikke mindst hjulpet af stramningerne i ordningen tilbage i 2015, hvor de tilrejsende piger fik bedre vilkår på en lang række områder.

Vi skal bare kalde det, hvad det stadig er: billig arbejdskraft.

Min opfordring er, at Folketingets partier laver en ordning, hvor danskere, andre EU-borgere eller sågar filippinere kan arbejde for danske familier, der har puklet sig til det økonomiske råderum. Men lad være med at pakke det ind i en falsk tværkulturel kåbe. Der skal designes en anstændig ordning, hvor vi er sikre på, at pigerne ikke tager arbejde fra andre, fordi vilkårene er uforholdsmæssigt favorable.

Og så skal vi naturligvis fortsat sikre, at danske familier har dem ansat under ordentlige forhold, som vi kan være bekendt.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
35 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.