'Med al respekt for Lars' kone...'

Kenn L. Hansen er kommunikationsekspert, tidligere topdommer i fodbold og skriver om politik og samfund

Ridser i lakken kan være ødelæggende for politikere såvel som folk, der har leaset deres bil.

I disse dage hober spørgsmålene sig op i forbindelse med vores statsministers deltagelse i et arrangement, hvor de forgyldte kvotekonger fik mulighed for at tale lidt mere med Lars Løkke Rasmussen, end vi andre gør. Måske på grund af et generøst bidrag til LøkkeFonden (der i parentes bemærket gør et fremragende stykke velgørenhedsarbejde).

Kort fortalt var et hovedargument i statsministerens forsvarstale, at arrangementet ikke vedrører os, fordi han deltog som privatperson som ledsager til sin kone. Dette argument er gentaget af statsministerens politiske gardister, som tydeligvis er blevet sendt i forsvarsformation omkring deres leder.

Som mange allerede har anfægtet, kan det være lidt svært for os andre at skelne mellem Lars Løkke som statsminister og privatperson. Bevares, ikke når han sidder i joggingsættet hjemme i sofaen med benene oppe. Så er han ret åbenlyst en privat person. En tilstand vi må kæmpe for at lade ham beholde som hans egen privatsfære. Men når han bliver inviteret til et arrangement som det nordjyske (slips på og det hele), så er det jo ikke et festligt vennelag.

Med al respekt for Løkkes kone, Sólrun, så tror jeg, de indflydelsesrige kvotekonger er mere interesseret i deres egne sild end i statsministerens.

En statsminister bør på ingen måde forhindres i at deltage i arrangementer – officielle som private. De skal bare deklareres tydeligt. Interessekonflikter kan ikke bare affærdiges med henvisning til, at man deltog som privatperson. Som om det er en knap, der bare kan klikkes til og fra.

Overraskende nok fik Lars Løkke en fiskekniv i ryggen af formanden for Thyborøns fiskeriforening, Kurt Madsen, i torsdagens Debatten på DR2: 'Vi havde ikke fået et møde med Lars Løkke uden bidragene til Løkkefonden.' Det er jo sådan set definitionen på en interessekonflikt.

Det er netop af den grund, at resten af samfundet har ret omfattende regler for, hvordan man må opføre sig i forskellige embeder. Offentligt ansatte har store begrænsninger i, hvad de må modtage, og dette gælder også i mange private virksomheder.

Jeg inviterede selv en masse af mine kunder med til et teaterstykke sidste år. Her vendte en ledende medarbejder i en stor teknologivirksomhed tilbage, at han gerne selv ville betale differencen over de par hundrede kroner, som hans virksomhed tillod ham at modtage gaver for. Prisen for billetten var latterlig i det store billede. Det var princippet i, at han ikke måtte skylde mig noget.

Det samme var gældende for mig, da jeg var aktiv fodbolddommer. Kigger vi længere tilbage i tiden, var det mere reglen end undtagelsen, at internationale fodbolddommere fik smykker, vin, tøj og alt muligt andet inden kampene (det var desværre før min tid).

Fodboldklubben Roma sendte endda Rolex-ure i julegave til de italienske dommerne. Noget Berlusconi sikkert ikke kunne se problemet i.

Den går selvfølgelig ikke mere. Som dommer kan man dårligt få en kuglepen, før man ryster så meget på hånden, at man ikke kan bruge den, af angst for korruptionsanklager.

Jeg valgte selv at kontakte DBU, da jeg ad omveje skulle ses privat med en ansat i en af de danske fodboldklubber. Jeg ville være sikker på, at andre uafhængigt af mig havde vurderet, om det var passende, at jeg stadig kunne dømme den klub. Jeg kunne selvfølgelig have affærdiget det med, at sammenkomsterne var private, men det giver ingen mening at skelne på den måde.

Den etablerede blokpolitiks reaktioner på kritikken af statsministeren er ligeså forudsigelige, som de er latterlige. I stedet for at lade omgivelserne bruge krudtet på personlige modangreb og på at betvivle det, vi alle kan se er en uhensigtsmæssig sammenblanding af interesser, burde Lars Løkke fra starten af have anerkendt problemet.

Lars Løkke burde have sørget for, at alle grænseflader til organisationer og individer for fremtiden er transparente, som det bør være i et ædelt demokrati som vores. Også selvom Berlusconi sikkert ikke kan se problemet i det.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
12 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.