'Mennesker dør, mens du tøver med at få dit NemID frem'

Følg Opinionen

Kenn L. Hansen er kommunikationsekspert, tidligere topdommer i fodbold og skriver om politik og samfund

32 danskere døde sidste år, mens de ventede på et ny organ. Af samme grund er borgerforslaget om netop dette emne den absolutte topscorer på listen.

I skrivende stund har over 56.000 personer tilkendegivet, at de støtter formodet samtykke. Det betyder, at man som 18-årig automatisk vil være tilmeldt som organdonor, naturligvis med fuld mulighed for at pille sig selv af listen igen, skulle det være mod ens overbevisning.

I en tid, hvor vi vælter os i fuldstændig ligegyldig symbollovgivning kan det undre mig, at sundhedsordførerne ikke falder over hinandens fødder for at afhjælpe et problem, der stensikkert slår danskere ihjel, når antallet kunne minimeres. Mange partier har gemt sig bag Etisk Råds anbefaling, hvor et flertal desværre endte med at være imod ordningen.

For at tage stilling skal du kende nøglebegreberne:

I Danmark har vi lige nu informeret samtykke. Det betyder, at du aktivt selv skal logge på med NemID og vælge, om nogen må overtage dine organer, når du dør. Du kan vælge, at din tilladelse forudsætter de pårørendes accept, og du kan også fravælge enkelte organer, hvis nu eksempelvis bugspytkirtlen er et nummer for personlig at videregive.

Man kan i øvrigt også vælge et direkte forbud, så ikke engang ens pårørende ville kunne give accepten.

I et væld af andre lande har man formodet samtykke, som borgerforslaget vil indføre i Danmark. Det betyder, at man som 18-årig bliver tvunget til at tage stilling til sagen. Et flertal i Etisk Råd var imod dette med argumentet, at et menneske har 'retmæssigt ejerskab til sin krop, der forhindrer andre i at tilgå den eller benytte sig af den uden samtykke.'

Det lyder jo meget rimeligt. At råderet over ens krop er ukrænkelig. Af samme grund vil formodet samtykke naturligvis også skulle følges op af en massiv oplysningskampagne, obligatoriske forløb i skolerne, personlige breve fra myndighederne – vi taler pop-up-vinduer, som man skal klikke 23 steder på for at få væk.

Formodet samtykke har aldrig været tænkt som tyveri af døde menneskers kropsdele uden deres viden. I øvrigt er det sådan lige nu, at de pårørende kan spørges, hvis man ikke har taget stilling. Så vi har brug for, at voksne danskere selv tager stilling.

Faktum er bare, at hele 92% af danskerne går ind for organdonation. Det står desværre i skærende kontrast til de kun 22% af danskerne over 18 år, der har registreret deres holdning i registret. Der er altså en ret omfattende dovenhed, som vi ret nemt kan afhjælpe.

Et mindretal af Det Etiske Råds medlemmer var faktisk for formodet samtykke. Fordi det må forventes at føre til flere transplantationer, der vil redde liv og bidrage til en væsentlig forøgelse af mange personers livskvalitet. Og eftersom alle ville kunne afmelde sig ordningen, vil ingen blive tvunget ud i noget, de ikke har lyst til.

Der står et forældrepar bag foreningen 'Organdonation – Ja tak!', som har stillet borgerforslaget. Deres datter Esther var kun 18 måneder, da lægerne fandt en tumor i hendes lever. Efter ti kemobehandlinger kom hun på ventelisten til en ny lever, som hun heldigvis fik. I dag er Esther fem år, og hun er efter sigende ved at være rask.

Ikke alle danskere er lige så heldige. 450 danskere står på ventelisten til et nyt organ, og de udgør kun toppen af isbjerget. Tusindvis af danskere lever med organsvigt i årevis, før de er syge nok til at komme på ventelisten til et nyt organ. De samfundsmæssige og familiemæssige omkostninger forbundet med dette er enorme.

Jeg opfordrer alle til at lægge pres på vores folkevalgte. Danskernes massive opbakning til borgerforslaget skal stå tydeligt for politikerne, så det ikke bliver parkeret ved siden af yderligere langsommelige overvejelser fra Etisk Råd.

Dette er muligvis en principiel og etisk beslutning, men der er virkelige mennesker, der dør, mens du tøver med at få dit NEMID frem. For eller imod – der skal være plads til begge holdninger – men det er skidt, hvis du ikke gider bruge halvandet minut på at logge ind på sundhed.dk og give udtryk for din holdning.