Annonce:
Annonce:

Blod, penge og glans

Det handler om Kongelig glans og social kapital fra øverste hylde. Kongefamilien uddeler sin hårdeste valuta til et udvalg af Danmarks fineste og rigeste familiers langt overvejende mandlige overhoveder, når der er 'kongejagt', skriver Kim Bach. Foto: Henning Bagger
Det handler om Kongelig glans og social kapital fra øverste hylde. Kongefamilien uddeler sin hårdeste valuta til et udvalg af Danmarks fineste og rigeste familiers langt overvejende mandlige overhoveder, når der er 'kongejagt', skriver Kim Bach. Foto: Henning Bagger
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Der tumler vist stadig enkelte fortabte sjæle omkring og bilder sig ind, at kongehuset er et folkeligt spektakel. Men inden de underkaster sig den endelige nedsmeltning nytårsaften, hvor de får lov at se monarken lægge hovedet let bebrejdende på skrå, mens hun hyggepisker dem og andre uvorne undersåtter med knibske formaninger, giver november og december heldigvis anledning til at pille myterne lidt fra hinanden inden deres rituelle fuldbyrdelse.

I sidste uge blev der blæst 'jagt forbi' til den sidste af dette års tre kongejagter. Men dette oldgamle cirkus vil også gentage sig til næste år og sikkert mange år fremover. For det er en af de vigtigste lejligheder, kongehuset har til at knytte endnu tættere bånd til såvel den gamle som den nye økonomiske adel.

Annonce:

Den vigtigste er kongejagten i Gribskov, som afholdes af selveste Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid. Store M er imidlertid ikke så begejstret for at plaffe løs, så det er hendes ældste søn, der fører an i løjerne; ligesom tidligere, hvor de bloddryppende begivenheder gav prins Henrik anledning til at lufte nogle af sine sjove dragter med alt fra klunkebehængte knæsokker, gigantiske pelshuer til eksotiske halssmykker. 

Men et af de vigtigste formål med denne og de andre jagter er stadig det samme. Kongefamilien uddeler sin hårdeste valuta til et udvalg af Danmarks fineste og rigeste familiers langt overvejende mandlige overhoveder.

Og inden samtlige generationer af feminister kaster sig over det sagesløse kongehus, er det på sin plads at minde om, at det nærmest er umuligt at finde tilstrækkeligt velhavende kvinder, der er i stand til at håndtere rifler og bøsser uden at skamskyde såvel de fjerede som de pelsklædte af skovens skabninger.

Det handler om Kongelig glans og social kapital fra øverste hylde. Og den bliver kun med bibelsk retfærdighed dem til dels, der har rigeligt i forvejen. Det er de samme repræsentanter for landets øverste elite, der bliver udnævnt til kammerherrer og hofjægermestre. Enkelte særligt privilegerede kommer endda med til bryllupper, barnedåbe og jagt.

Annonce:

Traditionen med kongelige jagter tager for alvor fart i middelalderen. Det blev gradvis konge og adels privilegium at jage i de bedste skove, og pøblen blev aflivet, hvis de vovede sig ind på fyrsternes revir.

Hvor det før skulle symbolisere de kongelige og adeliges bemægtigelse af naturen, er det i dag en fejring af de kongeliges erobring af det kulturelle og sociale landskab. Gribskov blev indrettet til at jage den største kronhjort mør. Det kunne tage timer før den lå udmattet på jorden, hornene gjaldede og kongen kunne indfinde sig i en ordentlig brandert og jage sin hirschfænger i bugen på dyret.

Naturen er for længst besejret. Nu bruger kongefamilien jagterne til at underlægge sig kulturen og den sociale orden ved at invitere samfundets allerrigeste, som hermed får ridderslag i form af den mest strålende glans og værdighed fra de royale hylder. Jagtselskaberne blev historisk brugt til at indgå tvangsægteskaber, alliancer og aftaler. Bortset fra gifteriet er der næppe meget nyt under solen.

Annonce:

Og en lille flok håndtamme og taknemlige milliardærer er måske også et federe bytte end en afkræftet kronhjort, der bliver holdt nede af glammende og snappende køtere, inden den får nådestødet.

Almindelige borgere spiller retfærdigvis også en rolle. De betaler gildet, som koster skatteyderne ca. 100.000 kroner pr. jagt. De allerheldigste undersåtter deltager tilmed som klappere, hundeførere, taffeldækkere og lignende.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
34 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: