Annonce:
Annonce:

Derfor er royalister logrende hunde

Hengivne royalister knuselsker de kongelige og tilgiver altid alt, skriver Kim Bach. Foto: Martin Sylvest
Hengivne royalister knuselsker de kongelige og tilgiver altid alt, skriver Kim Bach. Foto: Martin Sylvest
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Det var naturligvis bedøvende ligegyldigt, at prins Christian blev fanget med et FCK-halstørklæde til en fodboldkamp.

Alligevel kogte de sociale medier. Sekunda-politikere, historikere og eksperter stemte i. Og tilsammen viste de, hvor lidt der skal til.

Men bare rolig, Allerede nu har selv de mest krænkelsesparate hystader båret over med, at prinsen ligesom de fleste andre fodboldinteresserede har et favorithold og står ved det.

Christian skal nok komme til at kvaje sig for alvor. Men også her kan han tage det nogenlunde roligt. For langt større skandaler, dumheder og forbrydelser bliver tilgivet, når det gælder kongelige familier.

Annonce:

Herhjemme kan Frederik bakke op om russernes systematiske dopingcirkus. Hans far kunne gennem flere årtier skrige på en kongetitel. Og hans mor lader sig uden problemer korrumpere af landets rigeste familier. I Storbritannien passerer sexskandaler på global skala og det, der er værre. Og i Spanien måtte kongen endda overlade tronen til sin søn, fordi han simpelthen var anløben på næsten enhver tænkelig måde.

Det er bare toppen af isbjerget. Undersåtterne tilgiver alt.

De er som gidsler med Stockholm-syndrom. Som lykkelige masochister. Som havde Jesus mødt en udgave af Will Smith med en enarmet tyveknægts utrættelighed. Som en køter, der logrer lykkeligt efter endnu et lods i røven af en jernbeslået træskostøvle og ser hengivent op på sin på sin herre.

Der er mange årsager til, at det er sådan. Og det varierer alt efter, hvor du er blevet indlogeret i samfundets tossede badehotel.

De fleste politikere er bange for at skræmme vælgere væk. I forsvaret er det noget med traditioner. Overklassen er drevet af snobberi og netværk. I medierne er det klik og seere. Og for samfundets nedre og lidt bredere lag er det det eneste realityshow uden udløbsdato.

Annonce:

Men der er også stærkere kræfter på spil. Og de er bedst beskrevet af de forskere, der beskæftiger sig med parasocial psykologi.

Dr. Frank Farley er professor og tidligere præsident for American Psychological Association.

Han og andre forskere beskriver den adfærd, de oplever hos personer, der følger de kongelige i et og alt med stor hengivenhed som parasocial adfærd. Her får den særligt forbundne undersåt etableret en følelsesmæssig relation til et andet menneske (en kongelig) uden at have noget meningsfuld reelt fællesskab med den kongelige eller de kongelige personer. Det minder til forveksling om følelsesmæssige bånd, der dannes i familien.

Den slags usunde relationer bliver så yderlige forstærket i en tid med sociale medier. For nogle går det helt galt og følelserne udvikler sig til sygelig afhængighed. Her er særligt ensomme eller personer med lav intelligens i risiko-zonen.

Annonce:

Det er sådan set det samme, man oplever, når fans forbinder sig med Kandis Johny eller the Kardashians. Men de kongelige er mere langtidsholdbare. Og dermed bliver den usunde relation stærkere.

For en gangs skyld har vi her at gøre med en selvtilfredsstillelse, man rent faktisk bliver blind af.

Blandt andet derfor tilgiver hengivne royalister alt. Det bliver næppe skandaler, grådighed og dårlig opførsel, der kommer til at gøre ende på monarkiet.

Det kan kun ansvarlige besindige politikere og en stadigt mere oplyst befolkning. Det første er der nok lange udsigter til. Det sidste sker heldigvis lige så langsomt i takt med, at tilslutningen til monarkiet trods alt er faldet langsomt men sikkert siden årtusindskiftet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
84 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: