Det er hårdt at være rig

'Det er nærmest et skældsord at blive kaldt rigmand,' lød det fra stifter og administrerende direktør i Saxo Bank, Kim Fournais, til Berlingske Tidende forleden. Kim Bach føler med Fournais og alle de andre rigmænd. Foto: Stine Bidstrup
'Det er nærmest et skældsord at blive kaldt rigmand,' lød det fra stifter og administrerende direktør i Saxo Bank, Kim Fournais, til Berlingske Tidende forleden. Kim Bach føler med Fournais og alle de andre rigmænd. Foto: Stine Bidstrup
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

'Det er ikke let at være nogen,' slog salig Dan Turèll fast i et af hans mest kendte numre.

Men det er i særdeleshed ikke let at tilhøre overklassen. Det kunne man i al fald forstå på et stort udsnit af tidligere elever og forældre med tilknytning til Herlufsholm. Ifølge disse stemmer skulle den kritik, der er haglet ned over kostskolen, være ansporet af misundelse, jantelov og alle hånde nedrig nedgørelse af overklasse, adelige og kongelige.

Selveste Kristian von Hornsleth, der foruden at være de nyriges hofmaler også er tidligere elev på kostskolen, var med til at bringe den analyse til torvs.

Og her for en måneds tid siden gik en række velhavere til offentlig bekendelse.

'Det er dæmoniseret at være en person, der har haft succes. Det er ikke fedt at være sat i bås på den måde. Det er nærmest et skældsord at blive kaldt rigmand,' lød det for eksempel fra stifter og administrerende direktør i Saxo Bank, Kim Fournais, til Berlingske Tidende.

Han og hans tidligere makker i Saxo Bank, Lars Seier Christensen, har tilsyneladende været så optaget af den vanskæbne, der bliver de velbeslåede til dels, at de siden 2008 har fået trykt og uddelt 15.000 eksemplarer af bogen 'Og verden skælvede' af forfatteren Ayn Rand. Her beskriver hun den særlige foragt, der rettes mod de mænd og kvinder, der har erhvervet deres rigdom ved at producere goder og serviceydelser. En foragt, der af de folkevalgte bliver omsat i skadelig politik som skat, regulering og andet tyveri fra samfundets sande helte.

Men selv om sandheden nok mere er, at dem, der klarer sig bedst, bliver hyldet, hvad enten de gør sig inden for sport, kultur eller erhvervsliv, så har vi jo lært, at det handler om, hvordan det opleves. Hvordan det føles.

Og så er det altså ikke længere let at være rig. Ikke nok med at de lavere klasser foragter dig eller det i det mindste føles sådan. Så er der altid nogen, der er endnu rigere dig selv.

Se nu bare de russiske oligarker, som – i al fald inden overfaldet på Ukraine – ikke var blege for at købe meget store lystyachter. Men hver eneste gang en oligark gik og troede, han havde den længste, så var der en prins fra Saudi-Arabien eller en fordømt sheik fra Emiraterne, der anskaffede en endnu længere med flere svømmebassiner og helikopterplatforme.

Europas oligarker og Golfstaternes royale har måttet lide sig vej igennem årtiers opslidende kamp.

Og det stopper ikke her. Det kan i hvert fald både Richard Branson og Jeff Bezoes skrive under på. Ikke så snart var de er kommet i gang med nogle rigtigt fine rumprojekter i form af Virgin Galactic/Virgin Orbit og Blue Origin. Ja, så var Elon Musk der og proklamerede, at han vil kolonisere Mars.

Selv de store religioner er på nakken af de rige. Og Jesus kunne selvfølgelig ikke nære sig for at slå fast, at ”det er lettere for en kamel at komme igennem et nåleøje end for en rig at komme ind i Guds rige.”

Det er rigtig dårlige nyheder for den nyligt afdøde Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan fra Emiraterne. Han havde den længste Yacht i verden, 'Azzam', på lige over 180 meter. Så der, hvor han er på vej ned, skal han nok ikke regne med aircondition.

De rige kommer ikke i himlen. Så de er nødt til skabe paradis på jorden.

Og når det også går galt, så er det hårdt at være rig.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
39 kommentarer
Vis kommentarer
Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind