Annonce:
Annonce:

Dødbringende jyderi

Håbet om at finde sygeplejersker 'bliver kun mindre af, at den jyske hestehandler Inger Støjberg nu falbyder sin politisk skævbenede pony,' skriver Kim Bach. Foto: Ernst van Norde
Håbet om at finde sygeplejersker 'bliver kun mindre af, at den jyske hestehandler Inger Støjberg nu falbyder sin politisk skævbenede pony,' skriver Kim Bach. Foto: Ernst van Norde
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Danmark er simpelthen for lille til skamløs og skadelig leflen for vandkant og udkant. Alligevel tyder alt på, at særligt jydepopulismen vil puste sig op frem mod valget.

Forleden stod det klart, at udflytningen af studiepladser til Jylland og provinsen betyder, at færre unge vælger de såkaldte velfærdsuddannelser. En af de værste konsekvenser bliver, at vi om få år vil mangle færdiguddannede sygeplejersker. Dermed føjes spot til skade for et i forvejen hårdt presset sundhedsvæsen.

Dårlige arbejds- og lønvilkår får allerede mange til at forlade faget. Men det kan der trods alt gøres noget ved. Man kunne skele til Norge ligesom hundredvis af danske sygeplejersker, der hvert år trækker nordpå.

Annonce:

Men hvis stadigt flere unge mennesker undlader at påbegynde studierne, fordi uddannelsespladserne partout skal til provinsen, så er der desværre ikke så meget at stille op. Isoleret set betyder det øget smalhals i sundhedsbutikken.

Der er mange andre faktorer i spil. Men alt andet lige, koster det selvfølgelig både liv og førlighed, når ventelisterne vokser, og der bliver begået flere fejl, fordi vi selvforskyldt ikke fik uddannet nok.

Som man har kunnet læse i Ekstra Baldet, gælder det også andre mangelvarer på velfærdshylderne som pædagoger og folkeskolelærere.

Uddannelses- og forskningsministeren tog selv fra Haderslev til København for at få sin uddannelse. Adspurgt anlægger Jesper Petersen blot et fåret ansigtsudtryk. Hovedstaden og andre større byer skal nu en engang ned med nakken for at 'sikre balancen'.

Annonce:

I det hele taget, er det en dårlig ide at svække hovedstaden. Klarer København og omegn sig ringere, bliver der dårligere råd til de tocifrede milliardbeløb, der ifølge Danmarks Statistik hvert år overføres til provinsen og ikke mindst Jylland. Hele Danmark bliver fattigere.

En stor del af misèren startede med, at VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti tog bidslet af Lars Løkke og lod ham gennemføre den største spareøvelse siden anden verdenskrig. Kommunalreformen fra 2007 lukkede blandt andet 400 skoler, 600 daginstitutioner, rådhuse, politistationer og meget mere.

De efterladte bombekratere og spøgelsesbyer har siden inspireret skiftende regeringer (inklusive Lars Løkke flankeret af Inger Støjberg) til at fedte for provinsen med spin-marinerede lappeløsninger. Såvel Venstre som Socialdemokrater har luftet mantraet om 'bedre balance'. Selv om udflytningen af studiepladser, ingen ønsker at flytte med, blot er det sidste i en række, hører det absolut til de mest skadelige og dumstædige. De var advaret mod konsekvenserne.

Annonce:

Håbet om, at der bliver sat en stopper for galskaben bliver kun mindre af, at den jyske hestehandler Inger Støjberg nu falbyder sin politisk skævbenede pony.

Akkurat som de tidligere er blevet trukket rundt i manegen af Danske Folkeparti med deres hedengangne greb om mulen på både Det Gule Danmark og Den Rådne Banan, kommer det til at fastholde angiveligt ansvarlige partier som Socialdemokratiet og Venstre på jydepopulismen.

Alt dette sker selvom et flertal af jyder, sjællændere, fyn- og andre øboer sikkert helst vil have sig frabedt at blive omklamret af populistiske politikere.

Vi overlever nok udflytningen af Rigsarkivet. Men vi bliver alle fattigere, hvis hovedstaden svækkes over en bredere kam. Og nogle vil dø og lide unødvendigt, hvis der er for få sygeplejersker.

Salon-eliterne fra Hellerup over Haderslev til Hadsund inklusive Jesper Petersen og Inger Støjberg er nok fløjtende ligeglade. Når de skal repareres, tager de bare på privathospital.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
263 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: