Annonce:
Annonce:

Fra blodbold til blodklima

'FNs næste klimatopmøde skal afholdes i Dubai. Det lille emirat, som har en af de absolut største udledninger af CO2 per indbygger i verden. Så nu venter vi bare på, at Amnesty International holder deres næste High Level Expert Conference i Nordkorea,' skriver Kim Bach. Foto: Ritzau/Scanpix
'FNs næste klimatopmøde skal afholdes i Dubai. Det lille emirat, som har en af de absolut største udledninger af CO2 per indbygger i verden. Så nu venter vi bare på, at Amnesty International holder deres næste High Level Expert Conference i Nordkorea,' skriver Kim Bach. Foto: Ritzau/Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Blodet var dårligt størknet i Qatar, før en anden slavestat på den arabiske halvø forleden meddelte, at den skal beværte det næste COP28.

FNs næste klimatopmøde skal afholdes i Dubai. Det lille emirat, som har en af de absolut største udledninger af CO2 per indbygger i verden. Så nu venter vi bare på, at Amnesty International holder deres næste High Level Expert Conference i Nordkorea. Eller World Pride danser rundt i Riyadhs indkøbscentre i 2030.

Nåh nej, der er nok ikke plads. Saudi Arabien har jo lagt billet ind på fodbold-VM det år. Og mon ikke det nok skal lykkes marcipanmennesket Gianni Infantino, FIFA-boss og selvproklameret Jesus-figur at fikse den sag.

Annonce:

Så tilbage til klima-COP i Dubai. Når det gælder menneskerettigheder og døde, underbetalte og udpinte migrantarbejdere er det blandt mange danskere så populære emirat mindst lige så anløbent som Qatar.

Da jeg på opgaven for det hedengangne Radio24Syv var sendt derned for at opspore og finde danmarkshistoriens største svindler, Sanjay Shah, havde jeg også den blandende fornøjelse at skrabe lidt i den glittede overflade. Jeg var fra tid til anden tvunget til at bevæge mig rundt udendørs, hvor temperaturen, mens jeg var der, nåede op på 49 grader. Jeg kunne hurtigt bevæge mig ind den lindrende aircondition; men migrantarbejderne sled sig halvt eller helt ihjel på det ene storslåede byggeri efter den andet.

Og mens mange af dem faldt til jorden som udtørrede insekter i en stank af deres egen urin, fordi de var for dehydrerede til at svede andet, var det så varmt, at man havde suspenderet de meget populære kamelvædeløb af hensyn til et af klodens mest varmetilpassede skabninger.

Annonce:

Ud over et synderegister, der fuldt ud matcher Qatars, har Dubais enehersker Mohammed bin Rashid Al Maktoum også for vane at fængsle og torturere sine egne børn. Hans vigtigste trofækone er som den eneste undsluppet denne royale charmetrold og bor angiveligt i England. Sheiken er desuden forsvarsminister i UAE og dermed sammen med Saudi-Arabien medskyldig i klodens pt værste humanitære katastrofe og nedslagtningen af op mod 400.000 mennesker i en stort set glemt krig i Yemen.

Den gådefulde udnævnelse af den næste COP-vært sker så samtidig med, at det er lykkedes Emiraterne sammen med Saudi-Arabien at sætte en kæp i hjulet for, at COP27 i Ægypten kunne gøre noget nævneværdigt ved, at kloden stadig bevæger sig mod en to-tre graders opvarmning. Ifølge The Guardian sendte UAE 1000 delegerede til COP27. Heraf var 70 petro-lobbyister.

Om fodbold-VM i Qatar er værre eller bedre end COP28 i Dubai er egentlig ikke så vigtigt. Det tragiske er, at det er lykkedes de rigeste golfregimer at få stadigt flere af de allervigtigste internationale begivenheder op under kløerne. Og selv de mest velfungerende demokratier er tilsyneladende fløjtende ligeglade.

Annonce:

Lad os tage et tilfældigt land: Danmark, som diskede op med en temmelig pinlig undskyldning for ikke at sige tydeligt fra i forhold til Qatar. Efter at have danset om den svedne grød og leveret lunkne antydninger af, at det nok ville være bedst at sende vores stærkt tøvende kulturminister. Ja, så kom valget og bortforklaringen om, at den fungerende regering, hverken kan gøre fra eller til.

Hvis vand varmes tilstrækkeligt langsomt op, vil den frø, der sidder i gryden, ikke opdage det, før den er kogt. Sådan er det også med kollektiv moral. Hver gang vi enten deltager eller finder på en syg undskyldning for ikke at sige fra, stiger temperaturen, og på et tidspunkt er den sidste rest af moral kogt bort.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
26 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+