Annonce:
Annonce:

Hygge-korrumperede ungdomspolitikere

Lobbyister er begyndt at gå efter påvirkning af ungdomspolitikere - eksempelvis lobbyister for tobaksindustrien, som Kim Bach her beretter om. Foto: Colourbox
Lobbyister er begyndt at gå efter påvirkning af ungdomspolitikere - eksempelvis lobbyister for tobaksindustrien, som Kim Bach her beretter om. Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Det er næppe nogen nyhed, at professionelle politikere ikke går af vejen for et raskt lille valgbidrag – helst de hemmelige af slagsen. Det kommer sikkert heller ikke bag på så mange, at lobbyister over de sidste par årtier har fået stadigt mere kronede dage.

Det er til gengæld relativt nyt, at lobbyisterne nu har slået deres forgyldte kløer i de ungdomspolitiske partier. Der er en voksende trafik i de ungdomspolitiske organisationers receptioner.

Hvad gør for eksempel en smart industriel nikotinpusher, hvis de kommer under hånd med, at tankeløse politikere pønser på at hæve aldersgrænsen for cigaretkøb fra 18 til 25?

Annonce:

Det er muligt, at 13.600 danskere årligt dør af rygning. Men det koster omvendt på bundlinjen, hvis politikerne får held til at gøre noget ved det. Og noget af det værste, der kan ske for forretningen er, hvis færre unge bliver hooked.

Så den kreative nikotin-pusher hyrer nogen, der kan smøre nogle ungdomspolitikere. Det er jo formelt idealistiske typer. Ulvebudskabet kan næsten ikke få mere listige fåreklæder på.

Forleden kunne Jyllands-Posten dokumentere, hvordan et debatindlæg underskrevet af formænd og -personer fra et bredt sortiment af partiernes ungdomspolitiske datterselskaber i virkeligheden slet ikke var forfattet af de unge idealister. Pennefører var lobbybureauet Grace, som var købt og betalt af en af verdens største tobaksvirksomheder, British American Tobaco. De ejer House of Prince og er Danmarks største kommercielle udbyder af kræftrelateret privatforbrug.

Tidligere på året sendte kollegerne hos Philip Morris – ifølge Frihedsbrevet – sågar nogenlunde den samme flok på en 'studietur' til Schweitz. Det er det, man i pressen kalder en ludertur.

Annonce:

Jyllands-Posten har også afdækket, hvordan Bryggeriforeningen brugte ungdomspolitikere til at forpurre en aldersgrænse på 18 for køb af alkohol.

Øl- og sprutlobbyisterne har i øvrigt fået ny direktør. Han hedder Nick Hækkerup og var indtil for nylig justitsminister. Dengang skulle han forsøge at få de helt unge til at drikke mere moderat og måske banke hinanden lidt mindre i nattelivet. Nu er opgaven - skåret ind til benet - den modsatte.

Udfodringen er naturligvis ikke ideen om at bevare så fri adgang til sprut og smøger til så mange som muligt i sig selv. Det er ligesom fri hash et 100 procent legitimt synspunkt.

Problemet er, når store og små politikere bliver smurt og påvirket i det gedulgte. Den grundide, som danske politikere bliver ved med at forædle, om at alt helst skal foregå bag mørklægningsgardiner.

Det er et stort demokratisk problem, når vi ikke ved, hvem der betaler valgbidragene her i en nært forestående valgkamp.

Annonce:

Det er snyd på vægten, når vi ikke aner, hvem der har strikket politikernes synspunkter sammen, hvad enten de var enige før eller efter, de fik talepapirerne i hånden eller blot kom glade og forfriskede hjem fra de schweiziske alper.

Og det er for den sags skyld skandaløst, at toppolitikere ikke lige skal i karantæne, inden de bliver lobbyister og skal smøre deres gamle venner og kommende kolleger.

Det er så muligt, at det ser ganske uskyldigt ud med hyggekorrumperede ungdomspolitikere på luderture.

Men tendensen til, at det hele tiden bliver lidt værre og rammer lidt yngre og tidligere ligefrem idealistiske politikerspirer. Det er med til at erodere og undergrave fundamentet for den tur, vi snart skal have i stemmeboksen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
56 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: