Annonce:
Annonce:

Kør mod garagen, Margrethe

Kim Bach opfordrer dronningen til at stoppe karetkørslen og afvikle monarkiet i anledning af hendes jubilæum. I øvrigt et jubilæum, der grundet den engelske dronnings død vil blive fejret helt uden folkelige indslag. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Kim Bach opfordrer dronningen til at stoppe karetkørslen og afvikle monarkiet i anledning af hendes jubilæum. I øvrigt et jubilæum, der grundet den engelske dronnings død vil blive fejret helt uden folkelige indslag. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Tillykke med de 50 år på tronen, Margrethe.

Vi må naturligvis håbe og nærmest bede til, at du bliver ved meget længere. Mindst de 10 år, det vil tage dig at give Christian IV baghjul. Han skulle som bekendt bruge 59 år på at køre landet i sænk.

10 år og gerne længere vil give dig en enestående mulighed for at give lidt tilbage til det danske folk, der, siden din slægt kom til sølvfadet i 1863, har givet dig og din familie talløse milliarder, slotte, skibe, privilegier og meget mere.

Den bedste gave ville være, at du over det næste årti arbejdede for, at monarkiet fik permanent asyl i historiebøgerne. Ikke sådan fra den ene dag til anden. Der er mange, der lige skal vende skråen. Men er der nogen, der kan støbe fundamentet, er det dig.

Annonce:

Selv skal du naturligvis helt efter planen blive siddende til du – som du selv udtrykker det – falder af pinden.

Problemet er jo ikke din magt, Margrethe. Det er din magtesløshed. Blandt bier, myrer og i skak har dronningen magt. Men selv om du er statsoverhoved, er du blot en glittet forlængelse af den til en hver tid siddende regerings beslutninger og udøvelse.

Og selv når politikerne ter sig allerværst og bryder både love, forfatning og meningen med dem, kan du ikke gribe ind.

Nu tænker du sikkert straks på Mette Frederiksen. Men der har været mange før hende. Det har ikke noget med bestemte politikeres magtfuldkommenhed og -misbrug at gøre. Politikere – og resten af os for den sags skyld – kan altså ikke styre os, hvis der ikke er nogen eller noget til at holde os i ørene. Der er simpelthen brug for, at kongen – og det er jo også dig – bliver lirket ud af grundloven og erstattet af en mere potent instans.

Annonce:

Det er blandt andet derfor, du kunne vælge at bruge de næste mindst ti år på at hviske politikerne i ørerne, at nu må det være slut med det fjollede monarki. Du kunne i en nytårstale kalde det 'min demokratiske pligtfølelse', mens du ser inderligt på os ud over brillekanten.

Det vil virkelig betyde noget, hvis det kom fra dig. Og du behøver ikke kun gøre det for demokratiet, nationen og alt det andet højstemte skåltalehalløj.

Hvis ikke politikerne ligefrem elsker monarkiet, føler de, at de er nødt til at lade som om. Men de har slet ikke godt af alt den underdanighed, slisken og smisken, de bliver nødt til at levere. Du må altså medgive, at det ikke er rart at se voksne mennesker bukke og skrabe på den måde. Nu har du chancen for give dem en nænsom nedtrapning.

Annonce:

Og hvad med landets rigeste med knaphulskløe, som bruger en masse tid og penge på at købe ordner, titler og sjove uniformer med tilhørende sabler og sovsekandehatte. Hvis de virkelig er så glade for rollespil, er der masser af klubber og foreninger, hvor de kan udleve deres drømme og tilbøjeligheder – også selv om Søren Pind skulle mene, at det er 'depraveret'.

Det ville heldigvis ikke betyde et endegyldigt farvel til mystik og farvelade. Jeg er sikker på, at Frederik og Mary kunne fortsætte det tætte forhold til sladder- og billedmedier. De kunne blive sådan en slags Harry og Meghan. Måske kunne de ligefrem få deres egen Netflixserie.

Som god og moderlig monark, må du se at komme i gang med at file i navlestrengen. Giv dine børn og børnebørn mulighed for selv at skabe deres egen tilværelse. Og frem for alt. Giv os muligheden for et mere hårdført demokrati. Tiderne er trods alt knapt så morsomme, som de har været.

Gud bevare det danske demokrati.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
97 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: