Annonce:
Annonce:

Margrethe er dronning i Holland

Forrest går det svenske kongepar og bagved dem ser man - ifølge BBC - dronningen af Holland. Kim Bach takker det britiske kongehus for med begravelsen af sin dronning at øge antallet af republikanere. Foto: Ritzau/Scanpix
Forrest går det svenske kongepar og bagved dem ser man - ifølge BBC - dronningen af Holland. Kim Bach takker det britiske kongehus for med begravelsen af sin dronning at øge antallet af republikanere. Foto: Ritzau/Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Elizabeths død og ikke mindst det kostelige cirkus, verden har været vidne til i den forbindelse, er nok den største gave til den globale republikanisme i nyere tid.

Ikke kun i England men i hele Commonwealth. Både i Nederlandene og i Skandinavien. Borgere i alle nationer med konstitutionelle monarkier blev lige mindet om, hvor skruptosset, det egentlig er.

Således har den republikanske forening i Storbritannien fået tusinder af nye medlemmer. I de tidligere besiddelser har man fået forstærket bevidstheden om kolonialismens mørke og dets stærke forbundethed med den britiske krone. I Irland, Wales og Skotland var det langt fra kun fodboldfans som protesterede højlydt. Det samme skete i Spanien. De thailandske antiroyalister gjorde det mest i eksil, ellers er det tortur og livstid.

Annonce:

Hele 12 dages ritualer var en uovertruffen opvisning i arkaisk tosseri; men det mest fascinerende ved den hedenske kult omkring afdøde dronning Elizabeth var mediernes tilbedelse af 'køen'.

Skulle man tro de vanligt andægtige kommentatorer, har menneskeheden ikke set noget større siden den kinesiske mur og pyramiderne. Men nu var det ikke kun opstabling af døde sten men sammenstimlen af sørgende i levende live. En særlig britisk civilisationens apoteose: Køen!

Og djævelsk lang snoede den sig gennem London. De svageste og mest opkørte faldt om. De overlevende fik lov at se kisten.

Heldigvis aftvinger en hver ny manifestation af menneskelig galskab mediernes instinktive opmærksomhed. Så hele verden kunne følge med.

I lille Danmark blev vi også mindet om institutionens fjollede skrøbelighed. Og så blev der i særdeleshed rusket op i en af de mest sejlivede fortællinger. Den med at hele verden kender det danske kongehus og dets medlemmer.

Annonce:

Ekstra Bladet var rundt i Londons gader med et billede af Margrethe, uden at nogen var i stand til at genkende hende. Men morskaben kulminerede, da BBC – alle kongehus-tilbedende Tv-stationers moder – præsenterede Frederik og Margrethe som kongen og dronningen af Holland. Det er naturligvis en klar forfremmelse; men det understreger også, at stort set ingen aner, at Danmark fortsat balsamerer løs på dette udemokratiske tabernakel.

Tag den, brandingeksperter og alle andre platugler, der vedligeholder myten om, at monarkiet skulle være en god forretning.

Lige så muntert og sigende var det, da det gik op for det danske kongehus, at Mary – selveste verdensfrelseren fra Tasmanien – ikke var inviteret med til løjerne. Det havde hoffet ellers annonceret. Og i en akavet feberredning lykkedes det så at få et meget imødekommende britisk udenrigsministerium til at hævde, at det var en fejl, trods det, at ingen andre kongehuse deltog med mere end to. Denne angivelige fejl kunne naturligvis være reddet, hvis man bag om tæppet havde fundet en plads til Mary. Det skulle nok have kunnet lade sig gøre. Hverken Paven eller Saudi-Arabiens diktator havde tid den dag.

Annonce:

Men sandheden er nok snarere, at kongehuset i vanligt storhedsvanvid har bildt sig ind, at de var meget vigtigere, end de er. Hånd i hånd med illusionen om Marys deltagelse krakelerede det royale spin om Margrethes meget nære venindeforhold til Elizabeth, da selv afdødes to corgi-hunde Muick og Sandy var inviteret med. De to lavbenede væsner skulle tilmed efterfølgende hjem med prins Andrew.

Så stor tak til briterne for såvel monstrøse som subtile påmindelser om, at det ikke kan gå for langsomt med at få pillet kronerne af samtlige tilbageværende kongelige på kloden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
104 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind