Annonce:
Annonce:

Nogle er finere end andre

Erhvervsmanden og kammerherre Jørgen Mads Clausen til Gallataffel - trods en gigantisk bøde til hans virksomhed Danfoss har han ikke mistet kongehusets nåde - det har andre, skriver Kim Bach. Foto: Anthon Unger
Erhvervsmanden og kammerherre Jørgen Mads Clausen til Gallataffel - trods en gigantisk bøde til hans virksomhed Danfoss har han ikke mistet kongehusets nåde - det har andre, skriver Kim Bach. Foto: Anthon Unger
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

En ting er helt sikkert. Ud over Margrethe og hoffet er der ingen, der aner, hvor de har Kongehuset i moralske spørgsmål. Og det er stærkt tvivlsomt, om de selv helt er klar over det.

Det kunne naturligvis være fløjtende ligegyldigt, hvis ikke en anseelig del af befolkningen stadig bildte sig ind, at den mærkelige familie på Amalienborg skulle stå som et moralsk fyrtårn.

For i virkelighedens verden bestyrer Margrethe & Co et moralsk lykkehjul frem for et fyrtårn.

Selv de mest forbenede royalister må have undret sig over timingen, da kronprinsen forleden troppede op hos Rockwool, der kunne vise Frederik og hans nye sidekick, Klima-Dan, hvordan de har renoveret deres hovedkvarter. Timing er næsten alt, så mon ikke Rockwool er glade for den indirekte royale blåstempling af deres beslutning om at forblive i Rusland efter Putins overfald på Ukraine.

Annonce:

Blandt andet Ekstra Bladet har også spurgt ind til kongehusets fastholdelse af Ecco som kongelig hofleverandør, og her skal man også spejde forgæves efter bare skyggen af et fyrtårn.

- Kongehuset blander sig som bekendt ikke i politik, ligesom vi ikke blander os i erhvervslivets måde at drive virksomhed på, siger kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Det er en vanskelig situation, som også vi følger tæt, og vi har en forventning om, at danske virksomheder tager bestik af situationen og følger regeringens tilkendegivelser, lyder det videre fra hende.

Sætter man den kyniske monokel til rette, er det naturligvis klogt af kongehuset. De følger regeringen, som i det store hele følger EU.

Men når det gælder moralsk stillingtagen, er der tale om en tilståelses-sag. Kongehuset befatter sig ikke med moral. De følger jura og anvisninger fra Christiansborg.

Med andre ord. Danskerne kan ikke bruge kongehuset som moralsk vejleder. Margrethe slingrer ned ad Amaliegade, alt efter hvor dagens og ugens politiske vinde blæser.

Annonce:

Det samme gør sig gældende, når det bliver virkeligt alvorligt. Dronningen kan nemlig vælge at fratage en undersåt værdigheden som kammerherre eller dame. Men ak. Her er det også vanskeligt at navigere.

Sidst en kammerherre fik flået den fine røde uniform af, gik det ud over Christian Kjær. Han havde ifølge retten i Lyngby 'skubbet' til en frivillig til et cykelløb, fordi denne angiveligt forhindrede den tidligere erhvervsmand og advokat i at trille hjem med morgenbrød i sin Tesla. Selvom Kjær var gode venner med prins Henrik, var denne desværre afgået ved døden og dermed endegyldigt forhindret i at forsvare sin legekammerat.

Anderledes let slap en anden af kongehusets velgørere, som også er blevet udstyret med den fine uniform og tilhørende placering øverst i rangordenen.

Annonce:

Året efter at Jørgen Mads Clausen blev udnævnt til kammerherre i 2010, blev Danfoss, som han ikke kun var bestyrelsesformand for men også ejer af, idømt en bøde på 670 millioner kroner for kartelsamarbejde. Danfoss var anfører i et slæng af fem virksomheder, der holdt prisen kunstigt højt oppe på deres produkter.

Det forgyldte moralske kompas snurrer, og det kan der som skrevet sagtens være alle mulige gode kyniske årsager til.

Men det er en myte, at befolkningen kan vende blikket mod Amalienborg i moralske spørgsmål. Lyset har næppe nogensinde være tændt i det fyrtårn.

 Gud bevare moral som et personligt anliggende!

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
69 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: