Annonce:
Annonce:

Radikales gave til Mette

'Skulle valget falde ud med nogenlunde samme fordeling som sidst, har Sofie Carsten Nielsen og hendes nærmeste givet Socialdemokratieten gave ved at forlange valget,' mener Kim Bach. Foto: Jens Dresling
'Skulle valget falde ud med nogenlunde samme fordeling som sidst, har Sofie Carsten Nielsen og hendes nærmeste givet Socialdemokratieten gave ved at forlange valget,' mener Kim Bach. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Først en lille serviceoplysning: Mette Frederiksen kommer ikke til at udskrive valg den 4. oktober. Det bliver enten radikal mistillid eller et radikalt spring fra et meget højt træ uden grene.

Det første er trods alt det mest sandsynlige.

På den baggrund er der mange, der har tolket det radikale krav til Mette Frederiksen om at udskrive valg senest den 4. oktober som et kæmpeproblem for statsministeren.

Men det behøver det langt fra at være – tværtimod.

Skulle valget falde ud med nogenlunde samme fordeling som sidst, har Sofie Carsten Nielsen og hendes nærmeste givet Socialdemokratiet den bedst tænkelige anledning til at videreføre 2019-doktrinen:

Hold for guds skyld de radikale ude af ministerkontorerne.

Og det må fryde langt ind i det gamle arbejderpartis knoglevæv. For fås der en bedre undskyldning for at holde Radikale Venstre ude, end at de har væltet statsministeren?

Annonce:

Den anden gave kommer, når Mette Frederiksen efter alt at dømme overlader det til Radikale at lægge kortene på bordet efter, at hun har holdt sin åbningstale den 4. oktober – en tale, der vil være marineret i milde gaver målrettet kernevælgerne og dem, der kunne fristes til at komme ombord. Ikke mindst de vælgere, der efter meningsmålingerne at dømme, har snuset lidt rundt i den vildtvoksende buffet af mere eller mindre overflødige partier.

Det er i al fald stensikkert, at det aldrig vil gavne Mette Frederiksen at bøje sig for det radikale krav og udskrive valget af egen kraft inden for den afstukne deadline.

I særdeleshed ikke, når man tager i betragtning, at den berømte socialdemokratiske valgmaskine næppe kunne få en bedre saltvandsindsprøjtning end at få sin regering væltet af de opblæste, bedrevidende og selvtilfredse radikale.

Dertil er der sikkert nogen, der vil indvende, at de radikale jo bare kan pege på en blå statsminister, som de fra tid til anden koketterer med, når de savner opmærksomhed.

Annonce:

Når man ser på de radikales blå økonomiske politik, kunne det også overfladisk set give god mening. Men siden Fogh overtog magten, har radikale defineret sig skarpt op mod ham, hans efterfølger og ikke mindst støtterne i Dansk Folkeparti. Det har medført, at stadigt flere radikale vælgere - i al fald værdipolitisk - er langt mere venstresnoede, end i gamle dage.

De radikale ved også, at det er hos S, de i nyere tid har fået mest af deres politik igennem, selvom det trods alt ikke bliver som under Thorning, hvor Margrethe Vestager reelt sad i førersædet.

I den aktuelle situation er det dertil næsten ligegyldigt, hvem der får Statsministeriet. En ny regering vil være tvunget til at føre såkaldt ansvarlig politik. Eller nødvendighedens politik, om man vil. Situationen oven på Ukraine og international afmatning levner ikke mange andre muligheder.

Sidst og langt fra mindst vil et radikalt skifte til styrbord gøre Inger Støjberg til valgets dronning. En blå regering skulle føre politik på hendes, Vermund og Messerschmidts nåde. Pilen ville pege på Sofie Carsten Nielsen. De moralsk renskurede radikale støtter ville flygte i rædsel.

Annonce:

Alt dette gør det meget tæt på utænkeligt, at de radikale ikke igen peger på en rød regering.

Med deres ekstremt dårligt spinnede stunt om valg den 4. oktober har de altså lige spillet S et par solide esser i ærmet.

Mette Frederiksen kan allerede nu sige tak for gaven og vente på, at de radikale selv pakker den ud.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
115 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: