'Totalt Ken og Barbie'

'Danmarks kongehus ikke er helt så moderne, som vi bilder hinanden ind,' skriver Kim Bach, der påpeger, at kronprins og kronprinsesse står for meget stereotype kønsroller. Foto: Martin Sylvest
'Danmarks kongehus ikke er helt så moderne, som vi bilder hinanden ind,' skriver Kim Bach, der påpeger, at kronprins og kronprinsesse står for meget stereotype kønsroller. Foto: Martin Sylvest
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Kongehuset i almindelighed, kronprinsparret i særdeleshed og ikke mindst kronprinsesse Mary bliver ofte hyldet for at være meget moderne.

Måske ligefrem de mest moderne royale i den vestlige verden. Og i al fald så langt fremme i skoene, at da hendes britiske kollega Kate for nylig var på besøg – måtte man forstå på begejstrede danske medier – så var det ikke mindst for at blive inspireret af Mary.

Det kan vi da også godt lege, at de er. For gennem det meste af århundredet har kongehuse rundt om i Europa og deres tilhængere været meget optagede af at fremstå i pagt med tiden samtidig med, at de understøttede de urokkelige traditioner. Det er det, der med højtidelige og indforståede blikke bliver omtalt som 'balancen'.

Det lykkedes også Margrethes forældre, Ingrid og Frederik at blive fremhævet som en moderne dansk kernefamilie som netop forenede det folkelige med det ophøjede og kongelige.

Sammenlignet med dem, forekommer Margrethe nærmest lidt gammeldags som hun på hjemmefronten underkastede sig en streng fransk patriark. Han formåede dog at klæde sig så sprælsk, så selv den konservative juraprofessor Ditlev Tamm, der på sine gamle dage har luftet et forfriskende forhold til dametøj, virker slightly underdressed.

Og så er vi fremme ved Frede og Mary, hvor sidstnævnte nærmest er blevet hængt ud for at være at være woke, som det har lydt fra den noget højresnoede tidehvervspræst Katrine Winkel Holm

Men når det kommer til kønsrollerne, kan hun og andre bekymrede nationalkonservative være helt rolige. Her er vi nærmest tilbage i halvtredserne. Mary beskæftiger sig med udsatte kvinder og børn. Der er god gammeldags kvindelig omsorg over hele linjen. Og så er hun er meget glad for kjoler og går til ridning.

Frederik er til krudt og kugler og skumle mandeklubber som IOC. Han indvier store fabrikker og kører slæde på indlandsisen med skægstubbene glitrende af rimfrost.

Kønsstereotyperne er hugget i granit og ristet i runer. Totalt Ken og Barbie. Det er Morten Korch på steroider.

Det ser ud til, at man må sætte sin lid til Christian og hans yngre søskende. Og her er det måske ikke så tosset, at han har valgt at gå på kostskolen Herlufsholm. Den er jo engelsk inspireret, og her har man aldrig været bleg for at eksperimentere, hvilket måske kunne give prinsen mulighed for at slå sig fri af den trivielle heteroseksuelle trummerum.

Men når alt det er sagt, er det måske også fordi, Danmarks kongehus ikke er helt så moderne, som vi bilder hinanden ind. Det stokkonservative engelske kongehus har trods alt gjort noget mere. Over de sidste årtier er man begyndt at betale skat. Bidraget fra skatteyderne er blevet slanket. Kongeskibet Britania er hevet i dok og fungerer som museum.

Det er måske lige at stramme den, hører man næsten Margrethe sige. Skulle man så også gøre som Norge og Sverige, hvor de er begyndt at fraskrive sig gaver, biler og den slags fra erhvervslivet.

Nu bliver det altså lige en tand for moderne.

Man kan måske nok ændre en lille bitte smule for at bevare. Man kan da godt lade som om, vi er blevet grønne. Det er da morsomt. Men modernisere. Det kommer ikke til at ske. Ikke en gang kønsrollerne bliver der pillet ved på Amalienborg.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
199 kommentarer
Vis kommentarer
Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind