Annonce:
Annonce:

Tour de Kongehus koster kassen

'Hvad har Tour de France og kongehuset til fælles,' spørger Kim Bach og kommer selv med svaret. På billedet ses kronprins Frederik, der klapper ad Le Tour. Foto: Ritzau/Scanpix
'Hvad har Tour de France og kongehuset til fælles,' spørger Kim Bach og kommer selv med svaret. På billedet ses kronprins Frederik, der klapper ad Le Tour. Foto: Ritzau/Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Hvad har Tour de France og kongehuset til fælles?

Der er rigtig mange, der gerne vil bilde befolkningen ind, at der er tale om overskudsforretninger.

Det er for det første langt fra tilfældet. For det andet burde det også være ligegyldigt. Om man er for eller imod monarkiet, må tage udgangspunkt i, om det er den rigtige måde at få sig et statsoverhoved på. Hvis det kun handlede om penge, var der jo blot tale om en bizar form for grundlovssanktioneret national prostitution.

Hvad angår Tour de France, udtrykte en fynbo det meget præcist til DR, mens det rullende medicinske eksperimentarium til de spraglet klædte tilskueres store begejstring trillede forbi:

'De er splintrende gale, men folk de hygger sig.'

Det var en ærlig analyse i modsætning til den, vi bliver til dels, når politikerne skal argumentere for dyre prestigeprojekter.

Annonce:

Da det blev offentliggjort i februar 2019, at cirkus Tour de France skulle forbi Danmark, var daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans erhvervsminister Rasmus Jarlov helt oppe i det gule felt af begejstring over de mange indtægter, der ville flyde til landet, fordi den internationale medieeksponering ville give ubetalelig branding, tiltrække turister og tilflyttere og øge beskæftigelse, økonomisk vækst og skattegrundlag.

Det gør den bare ikke.

En række forskere ved Idrættens Analyseinstitut har undersøgt data fra 107 europæiske regioner, som har afholdt én eller flere Tour de France-etaper i perioden fra 2004-2018.

Studiet afkræfter, at der er penge at tjene. Fuldstændig som når økonomer rundt omkring i verden regner og analyserer på lignende sportsbegivenheder.

Når politikere stort set konsekvent snyder på vægten, når de skal tage æren for de store folkefester, er det nok et kvalificeret gæt, at de regner med, at der er stemmer i det. Og som en lille bonus: VIP-billetter, selfies, fest og ballade – helt uden faktura.

Ovenstående sidegevinster er da heller ikke gået den sportsglade kronprinsenæse forbi. Han har storsmilende luftet lycraen på samtlige medieplatforme i en hidtil uset grad. Vel også i håbet om lidt sportswashing oven på Herlufholm-skandalen.

Annonce:

Og så er vi fremme ved det endnu mere hule økonomiske argument for monarkiet.

Såkaldte brandingeksperter – ingen nævnt, ingen glemt – kappes fra tid til anden om at sætte milliardbeløb på de store indtægter, kongehuset mirakuløst skulle trylle frem. Det er en ældgammel tradition, for går man tilstrækkeligt langt tilbage i historiebøgerne, blev kongerne tiltroet magiske kræfter.

Den overtro trives stadig rigtig godt blandt brandingeksperter og andre rejsende i varm luft.

Det er imidlertid aldrig lykkedes danske turistorganisationer at finde en eneste turist, der er kommet til Danmark på grund af kongehuset. Det er ligeledes marginalt med mersalget. Det har nogenlunde samme effekt at sende en minister som en royal på et erhvervsfremstød.

Annonce:

Og skulle der endelig komme lidt ekstra i kassen som følge af den royale glans, skal det virkeligt batte. Ifølge forfatteren Jens Høvsgaard, som er den herhjemme, der har undersøgt det grundigst, koster kongehuset konservativt sat en halv milliard om året. For at blive en god forretning skulle kongehuset mindst kunne tage æren for et samlet skattepligtigt overskud i dansk erhvervsliv på over 2,3 milliarder. Først herefter ville det måske kunne betale sig. Nej, vel!

Men overtroen næres stadig i bedste velgående, hvad enten der rejses med den ene eller den anden slags varm luft.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
117 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: