Annonce:
Annonce:

Underkastelseskulten på Amalienborg

Der var plads til galla for de fine, men ikke til fejring med folket, og ville briterne i øvrigt aflyse noget foranlediget af det danske kongehus, spørger Kim Bach. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Der var plads til galla for de fine, men ikke til fejring med folket, og ville briterne i øvrigt aflyse noget foranlediget af det danske kongehus, spørger Kim Bach. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Kim Bach, journalist og royal kommentator

Weekendens fejring af Margrethes 50-års regeringsjubilæum kastede et skærende klart lys over dronningens prioriteringer. Og så nåede kongehuset også lige at slå Ukraine-demonstranterne i ansigtet lørdag aften. Det sidste vender vi tilbage til.

Dronning Elizabeth døde to dage før fejringen af Margrethe. Og efter at have grublet over det et døgns tid, besluttede den danske jubilar sig for, at hun naturligvis helt efter planen skulle lade sig hylde af over-Danmark.

Gallaforestillingen lørdag aften på Gamle Scene i Det Kongelige Teater for adel, forretningsfolk, politikere, hoffet og andre værdige blev afviklet. Det samme gjorde søndagens gallataffel for toppen af det officielle Danmark med tilhørende underholdning.

Det er muligt, at menige royalister og børnehavebørn havde glædet sig til at vifte med Dannebrog og råbe: Dronning, dronning kom nu frem!

Annonce:

Men majestæten besluttede, at de folkelige indslag skulle aflyses. Den planlagte balkonscene på Amalienborg måtte forventningsfulde tilrejsende fra nær og fjern kigge i vejviseren efter. Ligesom der heller ikke blev noget af de planlagte karetkørsler, hvor undersåtterne kunne juble Store M frem ad de planlagte ruter.

Visdommen på Amalienborg var angiveligt, at et folkeligt arrangement eller to ville falde kong Charles, prins Andrew og måske Elizabeths afsjælede legeme for brystet. Mens to farvestrålende fester med gæster i deres stiveste puds, musik, dans og anden optræden ikke ville få en eneste af nok så mange stivnede britiske overlæber til at dirre.

Men tænk lige, om – guderne forbyde det – Margrethe var faldet af pinden to dage før fejringen af Elizabeths 70-års jubilæum tilbage i juni.

Var der blevet flyttet så meget som en kagegaffel i den anledning? Havde det britiske hof sendt Elton John og bjørnen Paddington hjem? Var der ændret en tøddel i det stort anlagte folkelige kalas?

No Fuckingham Palace way in Hell!

Så ville de emblembedækkede underklasseroyalister med sjove hatte og permanente tårer i øjenkrogene jo være blevet skuffede.

Annonce:

Og her kommer det væsentlige. I britiske øjne er det danske kongehus ikke andet end en lillebitte søsterorganisation i periferien. Man underkaster sig naturligvis ikke små ligegyldige monarkier på kontinentet. Omvendt underkaster Margrethe sig den almægtige hersker over verdenshavene. For monarkiet er en underkastelseskult, også når det gælder dronningers indbyrdes status.

Søndag aftens gallataffel var et af kultens store ritualer, hvor magtens Danmark en efter en i rangorden fik lov at holde majestætens hånd mens de nejede, bukkede og skrabede.

Senere kunne de høre Frederik holde en fin tale for sin mor, selv om der nok var lodset lidt for mange maritime metaforer ombord. Det kan jo skyldes, at Rockwool – der er en af de få virksomheder, der fortsætter i Rusland – for få uger siden gav ham og Mary en ordentlig sejltur.

Det var herboende ukrainere ikke tilfredse med. De ville nok heller ikke bryde sig om, at Rockwools adm. direktør Jens Birgersson stod på gæstelisten til gallaforestillingen, som en af ganske få toperhvervsfolk. Altså et positivt tilvalg og et slag i ansigtet på ukrainerne.

Annonce:

De havde i øvrigt annonceret demonstrationer under den folkelige fejring. De ville igen konfrontere Margrethe med kongehusets hykleri. Måske var det også medvirkende til, at al optræden i gader og stræder blev aflyst. I London har man arresteret adskillige demonstranter med Not-My-King-skilte. Og dansk politi har det jo med at parere ordre, når det gælder opløsning af lovlige demonstrationer.

Det havde nok været knap så morsomt. Ukrainerne har jo vist mindre tilbøjelighed til underkastelse end de fleste.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
65 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: