Annonce:
Annonce:

Ægte regelstop vil være...

'Det er egentligt ret simpelt at gøre reglerne mindre komplicerede,' skriver Leif Donbæk i anledning af regeringsens nye regelstop. Spørgsmålet er, om politikerne tør. Foto: Mads Claus Rasmussen
'Det er egentligt ret simpelt at gøre reglerne mindre komplicerede,' skriver Leif Donbæk i anledning af regeringsens nye regelstop. Spørgsmålet er, om politikerne tør. Foto: Mads Claus Rasmussen
Annonce:
Følg Opinionen

Leif Hove-Donbæk, advokat

Mette Frederiksen går nu til valg på et regelstop. Ideen er sådan noget med, at laver man en regel, så skal en anden regel ud. Og hvis det lyder bekendt, er det fordi andre partier og organisationer gang på gang har foreslået netop dette.

At et forslag er skrivebordsnonsens, som ingen positiv forskel gør, har naturligvis aldrig stoppet folketingspartier eller interesseorganisationer. Og det ses særligt her.

Ideen om at sammenligne regler en til en er i sig selv absurd. Ville man eksempelvis kunne fjerne en lille regel om beskatning af mousserende vin, og i stedet indføre beskatning af privat ejendomssalg? Ingen aner det, og det viser meget godt, at forslaget er mundsvejr og intet andet.

Hvad man i stedet burde gøre, hvis man mener regelforenkling alvorligt, er følgende:

Indledningsvist må man se på, hvorfor regler bliver komplicerede.

Annonce:

Det gør de for det første, fordi man søger millimeterretfærdighed, hvorfor man er nødt til komme så langt ned i detaljen, at det vedtagne bliver så komplekst, at ingen længere kan finde ud af det.

For det andet - og som følge af ovenfor - så er den letteste måde at afbureaukratisere at indføre brede skøn. I praksis gøres det ved at lave generelle regler og så ansætte kompetente og fornuftige mennesker til at vurderer hver sag konkret, og give dem frihed (og tillid så de tør) til at træffe afgørelser.

Men der rammer vi det tredje punkt.

Annonce:

For hvis politikerne hver gang der er dum enkeltsag, hvor et skøn er gået galt (og det vil ske, offentligt ansatte er blot mennesker), løser problemet ved at komplicere reglen yderligere for alle, så bliver det hele pludseligt meget svært. For så skal folketinget reelt sagsbehandle ved at lave lovgivning, der kan rumme alle udfaldsrum, og derved så vænner systemet sig til, at sager der burde løses som personalefejl på laveste niveau, nu bliver til en national ændring. Det fjerner selvtilliden lokalt og gør reglerne fjollet komplicerede.

Og det leder så til det næste skridt i, hvordan regler bliver overkomplicerede.

For når de her enkeltsager rammer forsiden, og reglerne laves unødigt detaljerede, så insisterer politikerne også, for at virke handlekraftige i pressen, på at kunne følge detaljeret op. Så nu skal der afrapporteres og samles tal. Ofte tal ingen nogensinde kan huske, hvad skulle bruges til, når de er indsamlet. Men ingen kan nu fjerne kravet om at indsamle dem, og alle processer er blevet overkomplicerede, fordi alt skal kunne måles og tælles.

Og således er vi ved vejs ende. For det er egentligt ret simpelt at gøre reglerne mindre komplicerede.

Annonce:

Før det første skal folketinget acceptere højere grad af skøn og derved mindre grad af millimeterretfærdighed, hvilket kræver en accept af fejl i enkeltsager, uden at det betyder, at lovene skal ændres, og at der skal måles på alt. Accepterer man det, så går det hurtigt. Ellers sker det aldrig.

Det er - som mange ting, der er værd at gøre - simpelt, men ikke nemt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
50 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: