De mest irriterende ting politikere gør på sociale medier

Mette Frederiksens Facebook-opslag, hvor hun bad om 'likes' til sig selv, hvis folk sympatiserede med det lukkede Nordjylland.
Mette Frederiksens Facebook-opslag, hvor hun bad om 'likes' til sig selv, hvis folk sympatiserede med det lukkede Nordjylland.

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

Jeg ved ikke, hvornår det blev afholdt, men sikkert og vist er det, at alle Christiansborgpolitikere og/eller deres rådgivertyper indenfor de sidste 3-4 måneder har været på det samme kursus.

Kurset har formodentligt båret en titel i stil med: 'Kom bredere ud, brug reach til at skabe bevægelse' eller lignende øretæveindbyende konsulentfjol. Men titlen burde retteligt have været:

'Hvordan man er så irriterende på sociale medier, at tvangsolferter burde være lovliggjorte, som digitalt og intellektuelt selvforsvar.'

Følgende eksempler er der åbenlyst blevet undervist bredt i på dette kursus - og rangerer dem her fra de (marginalt!) mindre irriterende, til det hovedpinefremkaldende.

Nr. 6

Søndagshygge, bagedysthygge eller lignende 'hygge', hvor et åbenlyst opstillet billede skal forestille at være spontant, hyggeligt og folkeligt.

Helt oprigtigt: Tror I, vi er idioter? Kun blandt influencere på instagram ser vi lige så uægte 'spontane' 'normale' billeder, og der kræver reglerne, at de ledsages af et #sponsoreret.

Nr. 5

Brug af 'hjerter', hvis du elsker DK - eller af en rose, hvis du synes corona er dum.

Også kendt som: Jeg vil gerne have flere kommentarer på mit opslag, så de kommer bredere ud, men jeg orker ikke irriterende kritiske typer. Så lad os drukne dem i tilkendegivelser, der tvinger kvalme statusopdatering forbi så mange sagesløse borgeres facebookvæg som overhovedet muligt.

Nr. 4

Hvordan én oplevelse retfærdiggører en gennemgribende reform. Oftest ledsaget af et alvorligt billede med en borger, eller af en politiker - ofte i et tog.

Også kendt som, jeg mødte en type i toget, der var dum/klog/synd-for/irriterende/lugtende, og derfor skal vi nu rive alle systemer i stykker og lave generelle regler for alle dele af Danmark, fordi politiker-typen er ude af stand til at sondre mellem deres tilfældige personlige oplevelse, og så at der findes andre steder og tilstande i samfundet.

Nr. 3

At alle folketingsmedlemmer kommenterer på de af nyhedsmediernes delte opslag, så de popper op i vores facebookstrøm konstant.

Den onde stedsøster til nr. 5, nu skal vi ikke bare påtvinges deres irriterende facebookopdatering ved manipulation, vi skal også se deres oftest åndsvagt polemiske kommentar til en nyhedshistorie, så de ligner nogle folkelige typer, der går i debat. Som regel er denne ene kommentar den absolut eneste, der lægger på opslaget. Så er pøblen heller ikke mere værd, signalet er jo sendt.

Nr. 2

'Del hvis du er enig'.

Det er nr.  5 og 3’s ekspotentielt mere irriterende storebror. Her skal vores feed ikke bare stjæles ved ligegyldige tilkendegivelser eller manipulation, her skal vælgerne også skamme sig, hvis de er enige og ikke deler. Eller alternativt tror kommunikationstyperne, der har holdt det her kursus, at vælgerne er så dumme, at de ikke ved, at de kan trykke på 'del knappen', hvis de føler for det.

Nr. 1

Politikere, hvor alle opdateringer skal ledsages af et billede, hvor de er triste/glade/ynkværdige.

Jeg har nærmest ikke ord for hvor træt jeg er af denne 'vinder'. Den er vredesskabende på et primalt niveau, der giver mig lyst til at skrige og kaste min computer igennem rummet. Jeg har indført et princip om, at jeg nægter at læse opdateringer fra politikere hvor det anvendes, men det hindrer ikke, at jeg skal se på 5-10 billeder af påtaget sure/lykkelige/forstoppede politikere på enhver overspringshandlingstur igennem min facebookstrøm.

Med kortere ord. Kære politikere, jeg ved godt, at kommunikationstyperne fortæller jer, at rækkevidde er gud og indhold ligegyldigt, og alt den slags fordummende nonsens. Men måske - og her er jeg revolutionær - I kunne overveje om I helst vil være den type politiker, der taler til kongen i vælgeren eller den type, der opfatter vælgeren som et dumt får, der skal lystre.

Jeg tror, at i på den lidt længere bane bliver glade for valget, måtte i gå med det første.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
30 kommentarer
Vis kommentarer