Det er finansiel terror - vi skal hente dem hvor som helst på kloden

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

Hvis din ambition er at røve en bank, så bliv bankrøver. Hvis din ambition er at røve samfundet, så bliv bankmand.

Det er hårdt sat op, men efterhånden må vi konkludere, at der er noget helt og aldeles galt med moralen på topniveau i en lang række banker. Ikke blot i Danmark, men på et mere globalt plan.

DR afslører i dag, at udbytteskattesagen i vores lille smørhul ikke var en enlig svale. Og den skyldtes ikke (blot) godtroende danske myndigheder og 'Skatte-Sven'. Nej, det står nu klart, at der har eksisteret et verdensomspændende netværk af storbanker, advokater og andre rådgivere, der har stjålet hundreder af milliarder af skattekroner.

Omfanget er så voldsomt, at selv den mest sølvpapirshatteelskende konspirationsteoretiker må se sig slået på paranoia, ja omfanget er så voldsomt, at selv Liberal Alliancesegmentet og resten af bankapologeterne, er harme.

Og med god ret. For det her går udover, hvad vi som samfund kan tolerere. Blandt ting vi nu må overveje, når Statens proportionale svar skal udmåles, er der de mere langsigtede så som:

At vi (igen) må se på om reguleringen skal være (endnu) strammere. Vi må overveje om de banker, der står bag dette, skal have lov til at forsætte med at drive bankvirksomhed. Vi må overveje, om strafferammerne for finansielt bedrageri skal op, og vi må overveje, om myndighederne har de ressourcer og redskaber der skal til, for at imødegå dette.

Så vidt de langsigtede overvejelser. Men der er også en kort bane, og der må jeg blot sige, at som fagprofessionel der hver dag repræsenterer nogle af Danmarks svageste, så er der et enormt misforhold imellem myndighedernes fremfærd i forholdsvist banale småsager og så i sager af denne type.

Havde de her bankfolk tilladt sig at tage på 14 dages ferie, mens de var på kontanthjælp, så var de blevet stoppet i lufthavnen, hvor man samkører registre, man havde stoppet deres ydelser, sendt deres gæld til inddrivelse ved Skat og Kongens foged, og sidstnævnte havde med voldsmonopolets hjælp inddrevet gælden - med renter.

Nu sker der formodentligt ikke det store. Allerede nu fremgår det meget klart af DR’s research, at en del af problemet er, at det vi jurister kalder 'den almenpræventive effekt' er ikke-eksisterende.

På normalt dansk betyder det, at bankfolk og deslige ikke frygter Statens proportionale respons. De er så sikre på, at de maksimalt får en betinget dom, hvis de overhovedet bliver taget, at det rigeligt er risikoen værd.

Men løsningen på det er heldigvis inden for rækkevidde.

Fremadrettet må vi arbejde for at sørger for, at alle der svindler fællesskabet på det niveau, ved, at de ikke slipper væk, at der ikke er noget skatteparadis de kan gemme sig i, ingen caribisk ø uden en udleveringsaftale, hvor de kan leve på 1.klasse for vores penge.

En del af løsningen er altså, at vi sender Pingo og frømandskorpset afsted for at hente dem hjem til retsforfølgelse. For måske er det på tide, at behandle disse svindlere, som vi behandler alle andre terrorister – og ja, hvis man potentielt destabiliserer den danske økonomi og stjæler milliarder fra statskassen, så er det kun det manglende forsæt, der skiller en fra terroristerne, og var der her tale om terrorister, så ville vi ikke være blege for at bruge noget tungere midler.

Dertil kommer, at vi må lære skatteparadiserne uden udvekslingsaftaler, at vi betragter det som en fjendtlig handling, hvis de giver husly til de her svindlere og deres stjålne stakater. Vi må kigge på mulighederne for handelsembargoer, indefrysning af landenes politiske ledelses personlige midler og deslige.

Ingen - hverken i Danmark eller EU - kan leve med, at dette forsætter. Vi må nu lære svindlerne, at dette ikke er acceptabel adfærd, og at vi opfatter dette, som en art finansiel terrorisme, og vi handler derefter.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
42 kommentarer
Vis kommentarer