Et frygteligt pirat-rod

Der var  oprindeligt mindst otte som angreb det danske krigsskib Esbern Snarre. Men fire er døde og fragtes på ubestemt tid rundt i lastrummet på Esbern Snare, de tre blev taget til fange, men er blevet sat af i en gummibåd med et ministerielt befalet tiltalefrafald. Danmark bøjer retsprinsipperne, skriver Leif Donbæk. Foto: Marthe Brendefur/Ritzau Scanpix
Der var oprindeligt mindst otte som angreb det danske krigsskib Esbern Snarre. Men fire er døde og fragtes på ubestemt tid rundt i lastrummet på Esbern Snare, de tre blev taget til fange, men er blevet sat af i en gummibåd med et ministerielt befalet tiltalefrafald. Danmark bøjer retsprinsipperne, skriver Leif Donbæk. Foto: Marthe Brendefur/Ritzau Scanpix

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

Danmark er et skægt land. Vi snakker ofte højstemt om, at ingen står over loven, at loven er lige for alle, og at det der med at ignorere juraen for at gøre, hvad vi politisk mener bedst, er noget der kun sker i Ungarn og lignende steder.

For vi kunne aldrig finde på at bøje principperne, vel?

Jo, gu' kan vi da så. Eksemplerne herpå er ofte set. Min personlige favorit er Rigsretten, hvor man kun ender, hvis man ikke siger undskyld. Men som vi ser i disse dage, så kan andre retsområder også være med.

Lige nu sidder der en et-benet pirat i en dansk arrest et sted. Der var godt nok oprindeligt mindst otte som angreb det danske krigsskib Esbern Snarre. Men fire er døde og fragtes på ubestemt tid rundt i lastrummet på Esbern Snare, de tre blev taget til fange, men er blevet sat af i en gummibåd med et ministerielt befalet tiltalefrafald, og så er der den sidste – ham der kun har et ben, ham fragtede vi til Danmark, behandlede og kørte til Københavns Byret.

Her var hans forsvarer, forståeligt nok, lidt forundret over, hvorfor de tre andre blev påtaleopgivet, mens hendes klient både skulle miste et ben, flyves til Danmark og derpå tiltales.

Og forklaringen er da også juridisk angribelig. For det er jurist og juristminister Nick Hækkerup der udenom sit embedsværk har truffet afgørelsen bl.a. begrundet med:

'Vi har ingen interesse i at få de pågældende til Danmark, hvor de ville skulle afsone en eventuel straf, og hvor vi også risikerer, at de ikke efterfølgende ville kunne udsendes.'

Med andre ord, ministerens politiske interesse trumfer lovens almindelige principper. Det er, hvad han siger, pakket ind i lidt flotte ord. Men hvorfor har vi så overhovedet fløjet den et-benede pirat til Danmark?

Det er formodentlig, fordi det trods alt ville være for svært politisk - igen ikke juridisk - at sætte en mand, der lige har fået skåret benet af, i en gummibåd. Og man har i det hele taget politisk forsømt at være klar på, hvad der skulle ske i en situation, som den foreliggende.

Og det er noget sjusk af dimensioner. For adspurgt om, hvad man egentligt ville gøre ved eventuelle fanger svarede forsvarsminister Trine Bramsen i oktober:

'Vi er ikke i Guineabugten for at jagte pirater, for at skulle fange dem eller sætte dem bag tremmer.'

Og her har vi den egentligt skandale. For i stedet for at sige højt, hvad alle ved er sandheden. Nemlig, at hvis vi sender danskere med våben afsted til lande langt væk, så kan det hænde at de både ender med at måtte affyre dem på måder, vi ikke normalt ville tillade i Danmark, og derudover også at de måske vil være nødt til at tage fanger og behandle dem på en anden måde end i Danmark.

Regeringen har ved ikke at være ærlige herom, skabt det her rod og i stedet for at være ærlige nu, så misbruger man igen juraen, så man kan redde politisk ansigt. En handlemåde ikke så forfærdelig langt fra, hvad man gør i lande, vi normalt truer med sanktioner.

Og alt sammen bare fordi man ikke turde være ærlige overfor befolkningen til at begynde med.

Og i øvrigt var elendige arbejdsgivere ved endnu engang at sende soldater i kamp med et uklart mandat, der placerer byrden af regeringens svigt, på soldaternes skuldre.

Det er noget frygteligt rod.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
438 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag