Højrefløjens grædekoner

Højrefløjen snakker altid om personligt ansvar, men det er åbenbart mundsvejr, konstaterer Leif Donbæk, der kan forstå påp Berlingskes 'grædekoner', at det er helt i orden, at Anders Fogh får corona-støtte. POLFOTO
Højrefløjen snakker altid om personligt ansvar, men det er åbenbart mundsvejr, konstaterer Leif Donbæk, der kan forstå påp Berlingskes 'grædekoner', at det er helt i orden, at Anders Fogh får corona-støtte. POLFOTO

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

Jeg havde egentligt ikke tænkt mig at skrive denne klumme. Selvom det er sjovt at påpege hykleri i de højere luftlag, så forekommer det altid unfair at sparke på folk, der ligger ned.

Men her den anden dag kom det frem, at selveste Mr. Minimalstat, vores tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, havde søgt corona-statsstøtte til en af sine virksomheder.

Jo, kære læser, du så rigtigt. Vi taler om manden, der bl.a. skrev følgende:

'Socialstaten giver en falsk tryghed, hvor vi som hunden kan ligge og lune os foran kaminilden. Hvis socialstaten fortsætter sin omklamring af mennesket, ender vi som 'de sidste mennesker', der har mistet værdierne i tilværelsen og derfor har opgivet at kæmpe for noget. Vi er reduceret til tæmmede og lydige sociale dyr.'

('Fra socialstat til minimalstat')

Det er selvfølgelig morsomt, og man skulle tro, at selv de mest inkarnerede højrefløjstyper kunne se det sjove i det.

For det svarer vel til, at Pernille Skipper brugte en forældrekøbsfinte, eller hov, det har hun jo gjort, og det var også sjovt. For forstå mig ret, vi skal have politikere, der er mennesker, og man skal ikke forfølges for lidt hykleri, men når det bliver i den størrelsesorden, så må man altså forvente lidt røg.

Og man skulle tro, at alle havde det sådan, men nu kommer vi til grædekonerne.

Først gik Berlingskes Tom Jensen ud med et semi-engageret forsvar, noget med at man ikke skulle være dommer, og at Fogh jo bare fulgte reglerne - personlig moral desuagtet. Derefter fulgte tidligere særlig rådgiver og liberaler in extremen, Christopher Arzrouni, op med, at der var en moralsk pligt til at hive penge ud af staten, igen personlig moral desuagtet.

Og nu kommer trumfen og grunden til, at jeg ikke kunne holde mig fra tasterne. Berlingskes Bent Winther er simpelthen af den opfattelse, at latterliggørelsen af Fogh er udtryk for, og hold nu fast, 'et skred' og 'hånlige bemærkninger'.

Og her må man altså blot sige: Stop nu jer selv. Det er jo helt og aldeles absurd. Højrefløjen snakker altid om personligt ansvar, men det er åbenbart mundsvejr. Hvis man mener, det er foragteligt at anvende forældrekøb, så skal man sgu da ikke gøre det. Ligeså hvis man mener, at det er ynkeligt at modtage statsstøtte, så bør man sige nej.

Det forekommer at være et helt banalt argument, at hvis man mener, noget er forkert og forkasteligt, så er det også forkert og forkasteligt for en selv loven desuagtet.

Det plejede at være udtryk for gode borgerlige grundværdier, at man netop stillede sin personlige moral over menneskets love. Således at hvis vi legaliserede mord og voldtægt i morgen, så blev det ikke noget, et ordentligt menneske ville gøre. Alt andet er udtryk for nihilisme og ideforfald, og det er desværre, hvad der i øjeblikket kendetegner højrefløjen.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
177 kommentarer
Vis kommentarer