Annonce:
Annonce:

Hvad gør vi med Mette og Inger?

De ivrige debatter om, hvorvidt Støjberg er værdig til at blive minister, eller Mette Frederiksen bør for en rigsret, er vilkårlige, fordi politikerne aldrig har fået lavet regler om det, påpeger Leif Donbæk. Foto: Anthon Unger
De ivrige debatter om, hvorvidt Støjberg er værdig til at blive minister, eller Mette Frederiksen bør for en rigsret, er vilkårlige, fordi politikerne aldrig har fået lavet regler om det, påpeger Leif Donbæk. Foto: Anthon Unger
Annonce:
Følg Opinionen

Leif Hove-Donbæk, advokat

Hvad skal Rigsretten kunne?

I disse dage verserer der to sager i den offentlige debat om Rigsretten – meget forskellige og så alligevel på mange måder den samme samtale.

Den ene er, hvorvidt grov uagtsomhed skal være nok til, at en minister kan ende i Rigsretten. Dette især efter at først en professor og siden et par advokater efter en undersøgelse af sagens akter har udtalt, at de tror at Mette Frederiksen vil kunne dømmes i Rigsretten for grov uagtsomhed i forskellige situationer.

Deres konklusioner har fået hård kritik af andre fremtrædende jurister – men som jeg anskuer det, misser kritikken (og de for selvsikre konklusioner om skyld) pointen.

Annonce:

For hvad 'grov uagtsomhed' egentlig er i en statsretlig kontekst, aner vi ikke. Vi har aldrig før set sager om det. Og det er netop hovedpointen. Grundloven tilsiger, at der kan ske dom i Rigsretten for grov uagtsomhed, men det har aldrig været anvendt, og ingen jurister har andet end mere eller mindre kvalificerede gæt på, hvor en dom vil ende henne.

Om end Rigsretten i den seneste sag meget klart sagde, at de pådømmer efter reglerne, hvis en sag bliver dem forelagt.

Og det er problemet i langt højere grad, end juristeriet om der ville falde dom eller ej. For vores politikere mangler at tage aktivt stilling til, om vi ønsker, at ministre skal kunne dømmes på grov uagtsomhed.

Og det leder så videre til den anden sag om Rigsretten, der verserer.

Det er sagen om, hvorvidt Støjberg vil kunne indtage pladser i et fremtidigt folketing. Her er det modsat. Her er ingen lovregler, der siger noget herom, men til gengæld megen praksis fra kommuner, og noget om hvordan vi normalt anser værdighed, der kunne pege den modsatte vej. Om end det altså modsat tæller, at når der nu ikke er en regel, så vil det være voldsomt at tilsidesætte vælgernes dom ved et folketingsvalg.

Og det er lige præcist pointen.

Annonce:

For begge sager har samme problem. Fordi vores politikere ikke ved rettidig omhu taget stilling til, hvad vi ønsker at straffe politikere for, og hvad konsekvenserne så skal være bagefter, hvis de dømmes, ja, så bliver det i stedet for generelle regler, der er ens for alle, der anvendes. Og det bliver til et spørgsmål om, hvorvidt man kan lide Mette Frederiksen eller Inger Støjberg.

Begge dele er vilkårligt. Og imod hvordan vi normalt går til straf. Dertil vil begge dele have voldsomme konsekvenser. Begynder ministre at kunne dømmes for uagtsomhed, vil det give en del flere sager. Ligeså er det indgribende, hvis ministre udelukkes for livstid ved dom.

Begge dele er meget vidtgående beslutninger og kræver omtanke, måske endda den omtanke, der kommer ved at opdatere Grundloven med klarere regler og den noget omstændige proces, det kræver for, at det kan lykkes.

Kortere sagt, der burde overvejes en grundlovsrevision af reglerne om Rigsretten, og ved samme lejlighed en opdatering af ministeransvarlighedsloven.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
111 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: