Annonce:
Annonce:

Hvem anklager de højeste?

Den øverste i statens embedsstand, Barbara Bertelsen, kan selvsagt ikke være med til at udpege, hvem der skal føre sag imod depeartementschefen selv og ni andre embedsfolk, men hvem skal egentlig så,' spørger Leif Donbæk. Foto: Jens Dresling
Den øverste i statens embedsstand, Barbara Bertelsen, kan selvsagt ikke være med til at udpege, hvem der skal føre sag imod depeartementschefen selv og ni andre embedsfolk, men hvem skal egentlig så,' spørger Leif Donbæk. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Opinionen

Leif Hove-Donbæk, advokat

De sidste par år har vi i Danmark oplevet et nyt fænomen. Toppen af embedsværket er begyndt at udføre handlinger, der enten får dem i fængsel eller underkastet en kritik så voldsom, at det er lige på grænsen dertil.

Vi så det først med hærchefen, den højeste placerede danske embedsmand i mands minde er blevet idømt fængsel . Siden med Støjberg-sagen, hvor embedsværket fik alvor kritik og ministeren fængselsstraf. Og nu med mink-sagen, hvor ti af landets fremmeste embedsmænd modtager en uhørt hård kritik, og det store spørgsmål, der vel nærmest er, om det er strafferet eller ej, der skal bringes i spil? Noget, som statens arbejdsgiver, i form af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen nu har brugt snart tre uger på at forholder sig til.

Annonce:

Det sidste har så medført det lidt besynderlige forvaltningsretlige problem med statsministeriets departementschef, der er en central figur i kritikken. Om hun kunne deltage i at ansætte en ny direktør for den styrelse, der skulle føre/vælge, om der burde føres en sag imod hende. Det kunne hun selvfølgeligt ikke, men sagen udstiller problemet.

Men hvem anklager de højst placerede i eget system?

At være embedsmand er langt hen ad vejen en livsstil. Man bliver ofte i embedsværket hele karrieren, hvor variationen kommer ved at skifte mellem ministerier, styrelser og  - hvis man er eventyrlysten - en kort tur i en Kommune eller Region. Dertil foregår der (heldigvis) en massiv koordination ministerierne imellem, ligesom at tværministerielle fredagsbarer og lignende gør meget for at skabe uformelle relationer (læs, kontorromancer på kryds og tværs).

Det betyder, at når man rammer afdelingschef, så er der en fremragende sandsynlighed for, at beslutningstagerne kender hinanden på kryds og tværs, og har nære relationer.

Annonce:

Og hvem beslutter så nu, om der skal rejses en sag? Jo, forarbejdet laves og underskrives af topembedsmænd, der ofte enten er på fornavn med eller et led ude har nære forbindelser til den indklagede, og det er et problem.

For kan og bør man føre sagen, når den er så tæt på hjemme?

I mange store virksomheder og organisationer, hvor eksempelvis en direktør med mange års anciennitet sad på anklagebænken, så ville man oftest lægge vurderingen af, om der skal rejses en sag, ud af huset, netop for at sikre at beslutningsprocessen er 'ren'.

Og det samme burde man gøre i staten, når man er på niveauet afdelingschef eller over, og anklagerne er så alvorlige som i det aktuelle tilfælde. Så burde det være helt obligatorisk for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen at sende vurderingen ud af huset, og ikke til de faste advokater ved Kammeradvokaten, der servicerer alle ministerierne fast og derved har præcist samme problem som statens interne arbejdsgiver.

Annonce:

Nej, det hele burde ud af huset og til et advokatkontor, der sjældent har kontakt med staten, netop for at sikre uafhængigheden. For staten skal helst være lidt renere end alle andre. Og lige nu så fremstår det modsat.

Habilitet handler langt hen af vejen om hvordan det ser ud. Og lige nu ser det rigtig skidt ud.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
45 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: