Hvorfor gælder loven ikke på Nørrebro?

Grupperinger af unge mænd bekriger hinanden med fyrværkeri i gaderne omkring Lundtoftegade, Nørrebrogade, Mjølnerparken, Mimersgade og den Røde Plads på Nørrebro. Hvorfor er Nørrebro politi- og lovløst, spørger Leif Donbæk.  Foto: Kenneth Meyer
Grupperinger af unge mænd bekriger hinanden med fyrværkeri i gaderne omkring Lundtoftegade, Nørrebrogade, Mjølnerparken, Mimersgade og den Røde Plads på Nørrebro. Hvorfor er Nørrebro politi- og lovløst, spørger Leif Donbæk. Foto: Kenneth Meyer

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

I disse dage varmes der, som så mange gange før, op til nytår på Nørrebro. Det sker næsten altid på den samme facon. Det er en kendt skabelon, som har fungeret, siden jeg selv var knægt derinde i 90’erne:

Der skaffes en større mængde ulovligt krudt, og det sælges så både af og til folkeskoleelever overalt på Nørrebro. Oftest i form af 'strygere', 'blålyn' og lignende fyrværkerityper, der alle er fine synonymer for 'ulovlige-ting-der-siger-et- højt-bom'.

Det kan man lave en vældig forretning på. Det gjorde jeg selv nogle år den gang i folkeskolen. Og forudsigeligt nok bliver det ulovlige fyrværkeri også brugt ulovligt. Det er der ikke så meget nyt i. Møgunger har kastet krudt efter hinanden på Nørrebro i årtier.

Det nye er, at resten af Danmark er begyndt at interessere sig for det og for en øget voldsomhed i anvendelsen. Således er der ikke meget nyt i fyrværkerikrige, men der er nyt i at begynde at angribe tilfældige forbipasserende med fyrværkeriet.

Begge dele, altså både fortidens 'krige' og nutidens 'krige' med fyrværkeri er fuldstændigt uaccaptable, men som tidligere nørrebroer i gennem godt 3 årtier, så kan det godt undre, at det igen-igen i nyheder og deslige fremstår, primært, som et Nørrebro problem.

For hvor er politiet og samfundet? Ja, som man kan se i ovenstående link, så er politiet der, når der kommer udrykning, men efter godt tre årtier med de her problemer på Nørrebro, så kan det undre, at man forsat ikke er mere permanent tilstede. Ja, hvordan kan det være, at Københavns Politi tolererer en defacto overladelse af voldsmonopolet i en bydel der i størrelse, svarer til landets sjette største by.

Man har gennem årene kastet bizart mange ressoucer efter Nørrebro. Både i form af diverse mere eller mindre fjollede kriminalpræventive indsatser, men også ved massiv polititilstedeværelse. Som oftest i form af 'hollændervogne'. og så en mindre del til daglig tilstedeværelse – men jeg må indrømme, at som tidligere nørrebroborger, må jeg sige, at politiets tilstedeværelse i årtier mere haft karakter af turisme.

Siden man 'lukkede' lokalpolitistationen i Blågårdsgade, har politiets tilstedeværelse aldrig nogensinde, fundet et leje, som værende andet end ganske larmende turister med meget store biler.

Det kan som skatteborger vække forundring i mig, at vi i et af verdenens mest velordnede lande tolererer, at en bydel, der målt på indbyggertal er på størrelse med de største byer i landet, overlades til sig selv.

Forstil dig polititilstedeværelsen, kære læser, hvis de lokale rigmandsmøgunger med håret sat med for meget pomade oppe i byerne nordpå bare en enkelt gang opførte sig tilnærmelsesvist således på åben gade. Der ville stå betjente på hvert et gadehjørne, til alt det nonsens var stoppet.

På Nørrebro overlader man det med voldsomme begivenheder til bydelen selv.

Forstå mig ret, det er ikke politiets skyld, at møgunger opfører sig som møgunger. Men som skatteborger så forstår jeg ikke voldsmonopolets tilbageholdenhed. Hvordan kan vi tolerere, at tilfældige forbipasserende skal leve med at bo i et lovløst område få kilometer fra Christiansborg?

Hvorfor er der ikke lokalpolitistationer på hver gade på Nørrebro og patruljerende betjente på hvert et gadehjørne, indtil selv den lokale knallerttyv har lært forskel på dit og mit? Hvorfor tillader vi som samfund, at 80.000 indbyggere i landets hovedstad gang på gang skal have deres hverdag taget som gidsler gangstere, fordi voldmonopolet defacto er brudt?

Hvorfor, kære politikere, hører vi kun om handlekraft ved de store aktioner og aldrig ved det lange seje træk?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
406 kommentarer
Vis kommentarer