'Jeg håber, mit parti begår løftebrud'

Leif Donbæk synes, det er ok, hvis hans parti, SF, begår løftebrud, hvis de fokuserer på indhold over formalia, her er SF's top på vej til forhandling med Mette Frederiksen på Christiansborg. Foto: Mads Claus Rasmussen Ritzau/Scanpix
Leif Donbæk synes, det er ok, hvis hans parti, SF, begår løftebrud, hvis de fokuserer på indhold over formalia, her er SF's top på vej til forhandling med Mette Frederiksen på Christiansborg. Foto: Mads Claus Rasmussen Ritzau/Scanpix

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

Så er valget overstået. Der var som altid vindere og tabere, men i virkeligheden var det jo bare introen til den store kamp de næste fire år.

For nu starter spillet om magten, og alle medier og facebook-mandagstrænere kommer til at sidde klar, klar til at skrige 'løftebrud', hver gang et parti indgår et forlig, som ændrer et komma i et 'valgløfte' lavet i en brandert for 19 år siden efter en påskefrokost.

Alle er klar til at fokusere på formalia over indhold.

Mine drømme er lidt anderledes. Jeg håber, mit parti begår løftebrud, ikke blot en, men mange mange gange.

For hver gang et parti begår løftebrud, er det et tegn på, at de har søgt indflydelse, at de ikke bare, som visse partier har for vane, har sat sig på en bænk i parken, og råbt 'rene hænder' mod alle, der går forbi.

Danmarks demokratiske model fungerer netop ved, at ingen vinder det hele, ja, faktisk kan det være et problem at vinde for meget, for ydmyger man de andre for meget, så vil de ikke lege en anden gang. Derfor må der bøjes af, der må stemmes for på områder, hvor man er imod, og der må sluges kameler, så selv det koldeste og største fadølstårn ikke er tilstrækkeligt læskende.

Det gør ondt hver gang, men samtidigt gør det også godt. For når et parti sluger kameler, så er det et tegn på, at de søger indflydelse og sætter indflydelse over rene hænder og det at tage sig pæn ud i pressen. Jeg elsker det, om end det naturligvis er en svær balancegang, for man skal jo samtidigt ikke sælge sig selv for billigt. Indflydelse er ikke alt, om end det er meget!

Så derfor, håb på, at dit parti har tænkt sig at begå løftebrud. Det betyder, at de søger indflydelse. Og hvis de går en smule for langt eller sælger sig selv for billigt, så tænk, at det de skal kritiseres for ikke er løftebrudet. Det er derimod, at de kunne have forhandlet bedre.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
70 kommentarer
Vis kommentarer