Paludan igen igen

Københavns Politi kan godt finde af beskytte Rasmus Paludan - selv på Blågårds Plads på Nørrebro. Fyns Politi kan ikke finde ud af at gøre det samme i Middelfart. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Københavns Politi kan godt finde af beskytte Rasmus Paludan - selv på Blågårds Plads på Nørrebro. Fyns Politi kan ikke finde ud af at gøre det samme i Middelfart. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

I dag skulle Rasmus Paludan og hans parti Stram Kurs have holdt kongres i Middelfart.

Jeg skriver 'skulle have', fordi kongressen er blevet aflyst af Fyns Politi. Begrundelsen er 'den aktuelle sikkerhedsmæssige situation'”, som de skriver i pressemeddelsen.

Hvad det nærmere dækker over ved alene ordensmagten, men når vi iagttager, hvor meget der normalt skal til, for at politietaten blander sig i forsamlingsfriheden, så må der være tale om en ganske klar og akut trussel. I Middelfart af alle steder.

Det her er ganske simpelt uacceptabelt. Vi nu er nået dertil, hvor fire tosser ikke kan mødes under noget nær private former i en mindre provinsby uden alvorlig fare for at blive overfaldet.

Det er simpelthen ikke godt nok. Man kan mene meget om manden, men ideer bekæmper vi i et demokrati ved at imødegå dem i debatten, ikke ved vold. Og hvis det ophører, så ophører også noget af det fineste vi har i Danmark, nemlig friheden til at mene tåbelige ting, uden at skulle frygte for sit liv.

Og løsningen på problemet er svær, kompleks og sammensat. Et godt sted at starte er dog at sikre, at der er politimæssige ressoucer til at kunne håndhæve forsamlingsfriheden og efterforskningsmæssige ressoucer til at kunne opspore og straffe de, der bekæmper den.

For vi har i mange år efterhånden vænnet os til, at visse politikere altid er ledsaget af bevæbnede livvagter, og det er såmænd slemt nok, at det er nået der til.

Men dette er på et helt andet niveau. Det er et politisk parti, der ikke kan få lov til at holde et banal møde i en mindre provinsby.

Og nok er det denne gang 'kun', som mange vil anføre i debatten, fire tosser der ikke kan få lov til at mødes, men det er sådan alle glidebaner starter. Så hvem er det næste gang der ikke må mødes?

SF der var med til at få afskaffet blasfamiparagraffen? Venstre fordi nogle ikke kan lide Inger Støjberg?Eller et af de andre partier?

For noget af det smukkeste vi har i Danmark, er vores politiske kultur, en kultur, hvor du kan sidde på et værtshus og opleve alt fra Nye Borgerlige til Enhedslisten forsamlet om det samme bord, i ivrig og højtrøstet disput, uden at det nogensinde udvikler sig til vold.

Det er smukt, og det skal vi værne, om nødvendigt med voldsmonopolet.

Og her til sidst, forstå mig ret: Vi er alle trætte af at høre på Rasmus Paludan, men så længe han ikke kan gå i fred, så har han en pointe - og det er jer, der forfølger ham, som holder hans politiske projekt i live og giver det næring.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
129 kommentarer
Vis kommentarer