Reformerer Løkke for Danmark eller for at blive genvalgt?

Lars Løkke Rasmussen fotograferet i forbinedelse med statsministerens nytårstale. Foto: Finn Frandsen
Lars Løkke Rasmussen fotograferet i forbinedelse med statsministerens nytårstale. Foto: Finn Frandsen

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er en dreven politiker. Så langt er vi vist alle enige. Men når det er sagt, er jeg egentligt ikke i tvivl om, at han for det meste gør, hvad han gør, fordi han er overbevist om, at det er det bedste for Danmark.

Som aktiv i politik på mange planer, i en hel del år efterhånden, så tilhører jeg ikke koret af selvudnævnte realister, der påstår at vide, at politikere som regel fremkommer med udspil af taktiske hensyn, og ikke fordi de mener det.

Nej, min erfaring er faktisk direkte omvendt. Politik er et benhårdt game, hvor de fleste arbejder gratis eller kun er lønnet for en lille del af deres anstrengelser, til trods for at de ofrer privatliv, værdighed og meget andet, og selv på ministerniveau ville mange, hvis ikke alle, kunne opnå løninger, der ligger over den, deres hverv berettiger til, og med markant færre konsekvenser for deres privatliv.

Med andre ord, jeg er egentligt ganske overbevist om vores statsministers dedikation til Danmark, til trods for at vi vist er uenige om det meste.

Eller vent lige lidt. Ja, stryg ovenstående til fulde, i hvert fald for såvidt angår statsministeren. For på det seneste er jeg gået fra at tænke som ovenfor til at tro, at han faktisk tænker som påstået.

For er der noget, jeg har lært som tidligere ansat i både kommune og stat (samt i en række små og ganske store private virksomheder), så er det, at strukturændringer er noget, man planlægger grundigt. Ja, det er et af de områder, hvor der er en direkte sammenhæng imellem størrelsen på ændringen og behovet for planlægning, i hvertfald hvis man ønsker at fastholde sine medarbejdere og tilsikre forsyningssikkerheden.

Og nu nærmer vi os klummens pointe, for hvorledes harmonerer dette med en statsminister, der uden at rådføre sig med andre end politikere og en yderst begrænset del af embedsværket, søsætter en gigantisk reform af det (i fredstid) mest essentielle stykke infrastruktur, vi har?

Ja, hvorledes kan man finde på at ville omkalfatre hele sundhedsvæsenet uden at rådføre sig med nogle af de, der sidder med hænderne i sovsen?

Jeg kan umiddelbart kun finde på én god forklaring, og den ødelægger de fleste af mine fine illusioner længere oppe i klummen.

For hvorfor vil en politiker, der normalt gennemarbejder alt, en politiker, der er kendt for sit langsomme gemyt på et niveau, hvor det nærmer sig vægelsind, pludselig lave en totalreform få måneder før et valg uden at drøfte det med andet end et par embedsmænd og andre politikere?

Jo, det vil han netop, fordi vi er få måneder før et valg, og fordi han åbenbart er klar til ganske meget for at lave et 'slagkraftigt valgudspil'. Ja, det forekommer, at Lars Løkke Rasmussen vil magten så meget, at den skal komme på bekostning af driftsikkerheden i et i forvejen hårdt prøvet sundhedsvæsen.

Det forekommer at være den slags, der skaber politikerlede.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
22 kommentarer
Vis kommentarer