Annonce:
Annonce:

'Riv ghettoerne ned'

Egeparken i Vollsmose i Odense. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Egeparken i Vollsmose i Odense. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Opinionen

Leif Hove-Donbæk, advokat

94 procent af alle dømte efter 'bandeparagraffen' (straffelovens § 81a) har, ifølge en ny optælling fra nærværende avis, indvandrerbaggrund og - her gætter jeg blot - mon ikke også de fleste er mænd.

Det er, hvad man på godt dansk ville kalde, en katastrofe. Det er ikke kun en dansk katastrofe, for billedet er nok langt hen af vejen det samme i en del andre europæiske lande, men det er også en dansk katastrofe.

Det er en katastrofe, fordi vores samfundsmodel bygger på at alle bidrager, og at vi ikke efterlader store grupper alene på perronen. Men det har vi gjort her. Det er ikke blot et enkelt kvarter i Danmark, hvor vi har svigtet og ladet en gruppe unge udvikle sig i en skidt retning uden konsekvens og uden hjælp. Nej, det er et problem over hele landet, hvor vi har set det her 'farveskift' i bandegrupperingerne.

Annonce:

Organiseret kriminalitet er ikke nyt. Vi har haft rockere og lignende bander i årtier, men de var kendetegnet ved, at selvom der nok var en overrepræsentation af socialgruppe fem i blandt dem, så kom de fra forskellige miljøer og områder.

Det, vi ser her, er noget andet. Når vi over én kam kan iagttage, at banderne efterhånden primært består af unge med indvandrerbaggrund fra bestemte boligområder, så har vi som samfund, svigtet den gruppe og lige så vigtigt, vi har svigtet deres familier. Bevares, de har et gigantisk ansvar selv, ligeså har deres familier, men vi kan ikke undlade at se i øjnene, at der også strukturelt og på samfundsniveau er noget galt.

Det har ikke virket tilstrækkeligt med hverken blød forebyggelse, eller hårdere straffe, i hvert fald ikke på hvem der har søgt ind i de her bander. Det må vi som samfund tage til efterretning og vi må se på hvordan vi ændrer de her mønstre.

Annonce:

Jeg er selv vokset op i et af de her områder, som har huseret på den herostratisk berømte Ghettoliste siden for evigt, og min læring af det har været klar. Der er mange veje til, at det går galt på blokkene. Jeg har dusinvis af tilfælde i mine teenageår, hvor jeg i retroperspektiv fint kunne være endt på en anden bane, altså hvor jeg ikke selv var advokat, men i stedet fik brug for en. Situationer, der involverede våben, narkotika, slåskampe og andet mindre intelligent tidsforbrug.

Vokser du op i et 'normalt' område, så skal du opsøge den slags for at ende der. På blokken, der kan du ikke undgå det. Alle drenge, der vokser op der, er i risikogruppen.

Det er et af Danmarks største problemer, og løsningen kommer ikke til at blive nem eller rar. På den korte bane er politiet allerede i gang ved at sætte alle de voksne aktive af bandemedlemmerne i fængsel, men det løser ikke meget, når den næste generation allerede er på vej. Hvad, vi til gengæld ved, er, at mange af de her mønstre kan opsummeres til, at der skabes parallelsamfund i udsatte boligområder (det pæne ord for ghetto), og at det er skidt for nærmest alt. Hvis du vokser op her, så vil alle dine voksne forbilleder stemme mindre, arbejde mindre, sidde mere i fængsel og være mere på understøttelse.

Annonce:

Det er et elendigt miljø for at skabe forandring, og jeg er selv på det hold, der mener, at tiden er kommet til at gå mere voldsomt til værks. Én ting er konsekvens - det er vi efterhånden ret gode til, (selvom der ikke rigtigt er plads i fængslerne længere), ligesom at vi efterhånden har et ret omfattende system til at tage os af møgunger, når det først er ved at gå galt – men det hjælper bare ikke, når resten af samfundet ikke er med.

Integration og fællesskab skabes når vi møder hinanden, og hvis du kun møder andre på blokken, så bliver du fanget af blokkens mentalitet. Vi må have brudt mønstret og det kommer desværre nok kun til at ske ved, at vi river blokkene ned, og får spredt integrationsopgaven ud, så hele Danmark løfter i flok i stedet for blot små betonklædte områder hist og her i kommuner, der ikke har været smarte nok til at slippe.

Med andre ord, vi skylder den næste generation af unge mænd med indvandrerbaggrund at gøre det bedre og at sørge for, at det her mønster ikke vedbliver at reproducere og forværre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
435 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: