'Så hold dog kæft'

'Skulle man give ja-siden et råd, så var det at bede EU-kommissionen, Stine Bosse (billedet), Venstre og Socialdemokraternes kampagnemaskiner og andre af dem, der tror, danskerne er idioter, om at klappe kaje,' skriver Leif Donbæk, der er ja-siger og ærgrer sig over ovennævntes 'tosserier'. Foto: Joachim Adrian
'Skulle man give ja-siden et råd, så var det at bede EU-kommissionen, Stine Bosse (billedet), Venstre og Socialdemokraternes kampagnemaskiner og andre af dem, der tror, danskerne er idioter, om at klappe kaje,' skriver Leif Donbæk, der er ja-siger og ærgrer sig over ovennævntes 'tosserier'. Foto: Joachim Adrian
Følg Opinionen

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

Valgkampen kører på semi-fulde blus. Og som ved nærmest alle andre EU-afstemninger er Ja-siden sin egen værste fjende.

Det er hårdt sagt, men skulle man give ja-siden et råd, så var det at bede EU-kommissionen, Stine Bosse, Venstre og Socialdemokraternes kampagnemaskiner og andre af dem, der tror, danskerne er idioter, om at klappe kaje.

Jeg har, da det er ved at være dansk miniferie, og fordi jeg trænger til at rase ud, lavet et stykke public service i form af en liste over de fireværste udtalelser.

1. Den første er åbenlys. Formanden for EU-Kommissionen følte åbenbart et ustoppeligt behov for at snakke højt om at ville afskaffe flertalsafstemninger på store områder, selvom der ikke er noget, der nærmer sig opbakning til det i medlemsstaterne.

Og inden Tænketanken Europa med venner melder sig her – jeg er fint med på, at hun angiveligt er fejlciteret og hun 'kun' ville afskaffe flertal når vi laver sanktioner.

Men idiotisk og politisk tonedøvt er det. EU er ikke et sted lige nu, hvor der er stemning eller vilje til nærmere integration og derfor hjælper hun ingen ved at lade, som om det modsatte er tilfældet. Og hvis det endeligt var, så er det medlemsstaterne, der bør tage initiativet.

Derfor - på vegne af alle, der ikke hader EU: Kære Formand, næste gang du føler trang til at teste et luftkastel, fordi du tror, du har en slags magt over nationalstaterne på suverænitet, så lad være.

2. Ingen liste over helt-ude-på-overdrevet-udtalelser-om-EU, uden at Stine Bosse er repræsenteret. Det var en hård kamp at finde det helt rigtige niveau af tossethed – men at modstandere af at afskaffe EU-forbeholdet om forsvarssamarbejdet åbenbart er i mod at bekæmpe tyranni, er helt skørt. Man fristes til at gentage overskriften på dette indlæg og sige: 'så hold dog kæft' med eftertryk!

3. Den næste i rækken er smuk og nærmest en stilklassiker. Hvis du er imod noget med EU, så glæder du Putin og andre 'onde' mennesker. Den har gennem tiden haft mange afsendere, men helt konkret er jeg faldet en statusopdatering skrevet af Bertel Haarder. 'Hvis du vil glæde Vladimir Putin, Marine le Pen, Boris Johnson, Donald Trump, Victor Orban og andre snæversynede nationalegoister, så skal du stemme nej d. 1. juni,' skriver Haarder. Og til det må man blot i al stilfærdighed sige. Jeg tror, Putin med venner er ret ligeglade med, hvad 6 millioner danskere gør eller ikke gør i denne sammenhæng.

4. Den sidste 'vinder' er regeringens fikumdik med ordlyden på stemmesedlen. Det var så talentløst og arrogant på enhver skala, at yderligere kommentarer forekommer unødvendige.

Det værste ved alt ovenstående er den foragt for borgernes intellekt, det er udtryk for. Enhver ser igennem det. Og skal Danmark stemme for at afgive suverænitet, så skal det være, fordi det er for Danmarks skyld og i øvrigt med reelle argumenter. Jeg er EU-tilhænger til op over begge øre, men ovenstående gør mig så indebrændt, at jeg nærmest overvejer, om mit standpunkt nu også er korrekt.

Vil man se, hvordan det kan gøres mere fornuftigt, så kan man med fordel skele til Oberst Lars Møller, der i Berlingske Groft Sagt pænt får opsummeret, at skulle man stemme ja, så ville en fin grund være, at Trump har gjort det usikkert, om vi fremover kan stole på USA.

Det er stilfærdigt og velargumenteret, og endda helt uden at kalde de, der tænker anderledes, for putinister.

Man turde håbe, det blev et eksempel til efterfølgelse.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
129 kommentarer
Vis kommentarer
Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+