Skal mor stat virkelig forsvare din ære?

Ekstra Bladets newsroom.
Ekstra Bladets newsroom.

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

Forrige fredag sendte Justitsministeriet et nyhedsbrev ud med forslag til nye love og initiativer. Sådan en mail kommer hver fredag. Det vil sige på et tidspunkt, hvor de fleste journalister og nævenyttige typer er gået i fredagsbaren eller på weekend.

Måske derfor bemærkede kun få, at der i dette nyhedsbrev var et ualmindeligt lovforslag (2018/1 LSF 20) med i pakken.

Det indeholder noget med, at medier, der ikke er tilknyttet pressenævnet, alligevel skal være dækket af medieansvarsloven. Altså en art lex Den Korte Avis. Dertil var der noget med øget straf for delinger af nøgenbilleder. Og der var noget med at forbyde overvågning via GPS for private og andre fornuftige ting.

Man skulle dog et godt stykke ned i teksten for helt at forstå, hvad der foregik.

Hvilket forklarer, at ud over en enkelt leder i Weekendavisen har forslaget endnu ikke fået opmærksomhed.

Men det burde det.

På baggrund af - og flere steder i modstrid med - en betænkning fra Straffelovsrådet, foreslår regeringen en række markante indskrænkelser af den offentlige debat.

Man vil øge muligheden for det, der med en juraterm hedder ’offentlig påtale af de groveste ærekrænkelser’ – hvilket, når man læser lovforslaget, kan oversættes til, at man vil have anklagemyndigheden til at føre flere sager på vegne af politikere og embedsmænd.

I dag er det teoretisk muligt, men uhyre sjældent anvendt.

Man vil hæve godtgørelsesniveauet i sager om ærekrænkelser fra et maksimum i dag på omkring 100.000 kroner til omkring 300.000 kroner, og så vil man ’pristalsindeksere det’, så det vil stige hvert år.

Man vil dertil gøre det muligt at lukke dørene og indføre navneforbud i sager om ærekrænkelse.

Det hele er gift for den frie debat, men især at hæve godtgørelsesniveauet for ærekrænkelse er sprængfarligt.

Hermed kan det blive en god forretning at blive krænket. I dag er det således, at man som oftest - selv hvis man vinder en sag om ærekrænkelse, og krænkelsen har været meget grov - får mindre end det, man efter tilkendte omkostninger skal betale til sin egen advokat.

Man skal altså være klar til at smide penge efter at forsvare sin ære. Hvilket er et glimrende princip, for domstolene kan mange ting, men at være moralsk overdommer for, hvad der er god tone i den offentlige debat, er ikke en af dem. Og det med at skulle have penge op af lommen har en svalende effekt på selv de største temperamenter.

Den offentlige debat er ikke et te-selskab. Når holdninger brydes, sker det ofte, at nogle føler sig krænket. Sådan har det vist været mere eller mindre til alle tider.

Men i min naivitet troede jeg egentlig, at vi var nået dertil, hvor man ikke længere kan kræve sin ære forsvaret ved stævning (eller for den sags skyld pistolduel på Fælleden).

Måske man burde fjerne forsvaret for ære fra forslaget. Sådan at det primært var sigtelserne eller forhold, der kan føres sandhedsbevis for, der kunne ske forsvar for ved domstolene.

Måske man med alt andet, hellere skulle lade borgerne og den offentlige debat klare den slags internt.

I dag er vi i hvert fald et sted, hvor ære er noget, man selv må bakse med. Hvis man absolut vil rode retssystemet ind i den slags pjat, må man leve med, at det kan ramme en som en boomerang.

I øvrigt burde man tage i ed, at en offentlig debattør, der også er advokat, som eksempelvis advokat Rasmus Paludan - hvis offentlige liv er bygget op omkring at blive krænket på video - vel nærmest kunne opgive sin advokatpraksis og leve af at føre krænkelsessager.

Forslaget forekommer ikke gennemtænkt.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
25 kommentarer
Vis kommentarer