Stram Kurs er ikke problemet

Partileder-runde i DR tirsdag. Foto: Ritzau/Scanpix
Partileder-runde i DR tirsdag. Foto: Ritzau/Scanpix

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

I disse valgkampsdage florerer der, som så mange gange før siden stiftelsen af Dansk Folkeparti, en myte.

I denne valgkamp går myten ud på, at vælgere, der overvejer at stemme på Rasmus Paludan, Nye Borgerlige og andre ekstremister, slet ikke har forstået hvad det handler om. Nej, de er, som viljeløse får, blevet manipuleret af 'tonen' og 'mediemaskinen' til at stemme på noget, som de slet ikke forstår.

Det er en fascinerende dum påstand. Og i øvrigt så arrogant, at det får Klaus Riskjær til at forekomme ydmyg.

For måske - og jeg ved at dette er en revolutionerende tanke - måske vælgerne faktisk godt ved, hvad de stemmer og hvorfor. Måske er vælgerne ikke får, der styres af nogle onde spindoktortyper, men faktisk tænkende væsener, der tager konkret stilling. Nogle på et bredt grundlag og nogle mere på mavefornemmelse, men dog et forholdsvist oplyst valg.

Og måske løsningen på at pille luften ud af Stram kurs og Nye Borgerlige er den samme, som løsningen var på at punktere Alternativet. Som den kloge læser erindrer, blev også  dette parti stor på at adressere et problem, andre ignorerede. Nemlig at politik har brug for nye måder at fungere på. Men kritik af, at der manglede overensstemmelse mellem Alternativet og virkeligheden, tog luften ud af foretagendet.

Vælgerne har ofte ret. Tænk på EU i 90’erne, problemer med unge møgunger med indvandrerbaggrund i 00’erne, behandlingen af borgere i jobcentre i 10’erne og listen forsætter. Vælgerne er ofte klogere end politikerne. Problemet opstår, når vælgerne har ret i deres identifikation af problemet, og deres valgte ledere ikke fremkommer med løsninger.

For borgerne stemmer på dem, der har løsninger på de problemer, de ser. Er der kun nogle med dårlige løsninger, stemmer de ofte på dem. Så hvad med at give borgerne nogle bedre løsninger at stemme på i stedet for at råbe ad medierne, tonen og vælgerne?

Med andre ord, skal vi gøre noget ved Stram Kurs og Nye Borgerlige, så skal partierne til at gøre sig spilbare for vælgerne igen.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
77 kommentarer
Vis kommentarer