Uden den store erhvervs - og livserfaring

'Et job i partiet, fagbevægelse eller lobbyisme burde ikke tælle som erhvervserfaring – ligesom at elevrådsformand IKKE har karakter af stor erfaring med foreningsdanmark og frivilligt arbejde,' skriver Leif Donbæk i anledning af, at Enhedslisten har fået ny 29-årig chef. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
'Et job i partiet, fagbevægelse eller lobbyisme burde ikke tælle som erhvervserfaring – ligesom at elevrådsformand IKKE har karakter af stor erfaring med foreningsdanmark og frivilligt arbejde,' skriver Leif Donbæk i anledning af, at Enhedslisten har fået ny 29-årig chef. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Leif Donbæk, jurist, medlem af SF, skriver om politik, samfund og retsstof.

Så fik Enhedslisten med 29-årige Mai Villadsen igen ny chef. Grunden var den samme, som det plejer at være. Nemlig deres rotationsordning, som tilsiger, at de valgte medlemmer cirka hvert 7. år skal ud og opleve arbejdslivet udenfor Christiansborgboblen – som det vist normalt formuleres i skåltalerne. Det er jo vigtigt, at deres politikere har erfaring udenfor Christiansborg, og at de ikke bliver karrierepolitikere.

Men fascinerende nok har rotationsordningens eneste konsekvens været, at de i stedet for at have de samme politikere, der bliver siddende og bliver dygtigere, så har to grupper af politikere. Enten gamle fagforeningsfolk på mere end 60 år i oplevet og reel alder, eller ganske unge uden den store erhvervs- eller livserfaring – som (ba-dum tsssss), bruger Folketinget som en karriere og ikke et hverv. Det er i øvrigt de sidste, der dominerer og bestemmer.

Og nej, et job i partiet, fagbevægelse eller lobbyisme burde ikke tælle som erhvervserfaring – ligesom at elevrådsformand IKKE har karakter af stor erfaring med foreningsdanmark og frivilligt arbejde.

Og ja, derfor - og dette gælder for alle partierne, også mit eget – det er endog ganske fremragende, at der er god plads til de ganske unge i Folketinget. Nogle skal repræsentere de erfaringer, som ungdomspolitik og elevbevægelse kan give.

Men det er et problem, når disse ting bliver så dominerende, for man bliver formet af sine erfaringer, og selvom Folketinget aldrig kommer til at være fuldstændigt repræsentativt, så ville det dog være rart med noget mere variation blandt de, der bestemmer over os alle. For som det er nu, forekommer det, at andre grupper af politikere godt kan blive valgt hist og her, mens ledelsen de fleste steder består af samme gruppe af professionelle politikere i forskellige aldre.

Den eneste forskel på Enhedslisten og de andre partier er, at de skifter de professionelle politikere ud hvert 7.-12. år, men det er præcis samme type som de andre. Det er den slags, der gjorde et valg til Folketinget til målet med livet, nærmest før de forstod, hvad det ville sige at betale skat af andet end SU’en.

Men når vi peger fingeren derind, så peger der tre bagud mod os selv ude blandt vælgere. For hvor partierne kan styre, hvem de vælger at stille op, så er det (udover i Enhedslistens partiliste) ikke dem, der bestemmer, hvem vi vælger. Så vi bør begynde at overveje, hvem vi stemmer på. Ja, vi skal måske ikke blot stemme ud fra holdninger og evner foran kameraet, men også på baggrund af hvad de ellers kan bringe til bordet.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
33 kommentarer
Vis kommentarer