Kvinder ødelægger hinandens selvværd i folkeskolens omklædningsrum

Foto: Colorbox
Foto: Colorbox

Louise Meyer. Studerende, skriver om køn, sex, samfund og sit og andres liv i 20'erne.

Jeg har to minder om at være nøgen sammen med andre kvinder. Det ene er fra folkeskolen og gymnasiet. Det andet er fra omklædningsrum i diverse håndboldhaller. Minderne fra den førstnævnte kategori er rædselsfulde, mens de fra nummer to er vidunderlige.

Omklædningsrum er en skole i kvindekroppe, der er uundværlig, hvis man gerne vil have et afslappet forhold til sin krop. Hvis man ønsker at kende den og føle sig tilpas i den. I folkeskolen nægtede mange af pigerne fra min klasse imidlertid at have idræt. Grundene har sikkert været flere, men én altoverskyggende var, at de ikke ville gå i bad, så deres kroppe var til skue for resten af klassens og parallelklassens piger. Og hvis de rent faktisk gik i bad, så var det med ansigtet vendt mod de hvide badeværelsesklinker og en beskyttende arm over brysterne, mens den anden halvvejs skærmede fissen og sæbede resten af kroppen ind på en og samme tid. Det handlede om at blive færdig så hurtigt som muligt, så man kunne komme i ly under håndklædet væk fra beskæmmende blikke. Kropsforskrækketheden var total, og den fulgte med ind i gymnasiet.

Det forkvaklede forhold til kvindekroppen begynder således allerede lige der i omklædningsrummet i folkeskolen. Problemet er bare, at det ikke kun følger med ind i gymnasiet. Det følger med langt ind i voksenlivet, hvor kvinder ikke tør tage bh’en af under sex af frygt for, hvad manden tænker. Jeg har aldrig hørt en mand beklage sig over de rundere og blødere dele på min krop. Snarere tværtimod. De har hyldet både lår og mave. Mænd ser en nøgen kvinde, ikke om der er et strækmærke hist og pist.

Flere af mine veninder går end ikke til de regelmæssige underlivsundersøgelser, fordi det åbenbart er pinligt og ubehageligt. Kvindesundheden bliver fejet ind under tæppet, og det fører både til uopdagede køns- og kræftsygdomme og skamfuldhed, der afkobler os fra vores egne kroppe. ’Ad’ er ofte ordet, der falder på fællesbadet, og det er rædselsfuldt. For det er sundt og vigtigt at opdage, at bryster og kønslæber kommer i tusindvis af former og længder. At man godt kan gå i bad, selvom en snor titter frem mellem benene fra ens tampon. At der sommetider er udflåd i trusserne, og at de fleste får fire baller af stramme Sloggi-underbukser.

Jeg har spillet håndbold i 18 år, været en hel del på Roskilde Festival og gået til spejder og er derfor rimeligt velbevandret i fællesbadskulturen, og det er kvinderne på mit hold også. Vi drikker øl under bruseren, mens vi vender verdenssituationen og kigger umærkeligt på hinandens bryster. Mens vi er nøgne går snakken lystigt om bananpatter, appelsinhud og alskens andre utilstrækkeligheder. Hænger numsen ikke lidt mere end den plejer? Folder mit maveskind en ekstra gang, når jeg sidder? Det gør det måske. Men det gør de andres også, og det vigtigste er, at vi deler de tanker med hinanden. På håndboldholdet har vi set hinanden gå op og ned i vægt, vi har set hinanden gravide med strækmærker og ar. Og en kvindekrop er mindst ligeså smuk, efter den har bragt et nyt menneskeliv til verden.

Når vi selv har et naturligt forhold til vores kroppe, så bliver vi også mindre påvirkede af retoucherede idealer i glitrende magasiner og på feterede Instagram-profiler. Fællesbade er med til at afmystificere kvindekroppen, og de er med til at hive føromtalte idealer helt ned på jorden.

En del bliver forskræmte, når kvindekroppen rammer dagsordenen, hvad enten det er på Facebook eller på avisforsiderne. Eksempelvis da et menstruationsbind prydede Politikens forside. Diskussionen kom til at handle om, at friblødning var mere bindegalt end Femø-lejren, og at menstruation i øvrigt var en privat sag på niveau med lort. Debattører rundt omkring lukrerede på at revse andre kvinders bekymringer. At latterliggøre. Problemet er netop, at kvinder i disse situationer er kvinder værst. I folkeskolen er menstruation, fællesbade og kvindekroppen i det hele taget rent faktisk et tabu. Måske, vi skulle have fokuseret på og diskuteret det i stedet for.

Vi skal ikke pådutte hinanden at gøre noget som helst, men vi skal vise, at der forskellige muligheder. Alle skal ikke nødvendigvis drikke øl og sprøjte vand på hinanden under omklædningsrummets brusere, som vi gør på mit hold. Men kvinde til kvinde har vi et kæmpestort ansvar for at vise hinanden, at vi ser forskellige ud og dele vores erfaringer, så vi i fællesskab kan aflive skam og tåbelige idealer. Der er ikke noget rigtigt eller forkert, når det kommer til menstruation og kønsbehåring.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
34 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen