iPads forvandler børn til blinde røvhuller

Louise Meyer. Studerende, skriver om køn, sex, samfund og sit og andres liv i 20'erne.

To søstre på omkring 10 år sad foran mig i flyet på vej til Rom for et par dage siden. De ænsede hverken, at vi lettede eller landede. De opdagede ikke, at vi hævede os over det københavnske regnvejr op til blændende sol og et gulv af hvide skyer, der lignede bunker af bomuld. De så heller ikke bjergene og vinmarkerne, da vi dykkede ned gennem bomuldsdyngerne igen.

De talte end ikke med hinanden.

I stedet sad de med hver deres iPad. Den ene søster tog billeder af sig selv og sin mor, hvorefter hun retoucherede billederne, så de begge så ’helt perfekte’ ud. I programmet malede hun makeup på sit barneansigt og fik moderen til at se ti år yngre ud. Nu var de smukke og præsentable, mente hun.

Søster 2 havde en malebog, men hun malede ikke i den. I stedet filmede hun sig selv på sin iPad, hvor hun med trutmund fortalte om, hvor meget hendes sko havde kostet, hvilket mærke de var, hvor eksklusiv hendes malebog var, og at folk i øvrigt skulle tage at følge hende på Instagram og huske at ’synes godt om’ hendes videoer.

Desværre er det ikke en gåde, hvorfor piger allerede i indskolingen bekymrer sig om kropsformer og selviscenesættelse. De bliver selvoptagede og tror, at det perfekte liv findes og kan måles i antal likes på deres Instagram-konto, og om deres tøj har det rigtige mærke. Det er en hul og tom verden at indtræde i så ung en alder i, og jeg er glad for, at jeg var forskånet for den.

Måske kommer det ikke som et chok, at familien blot skulle skifte fly i Rom for at rejse videre til Dubai. Oliesheiker, der er korrupte og pisser på klimaet. Så længe poolen blot er ren, og de kulørte drinks er kolde.

Har vi virkelig så meget i dag, at vi ikke kan blive begejstrede over bjergene og himlen?

Vores skandinaviske rigdom og næsten endeløse muligheder fører til tankeløst forbrug og lavt selvværd. Vi er efterhånden en flok grådige ravne, der bliver blændede af høje bygninger, billig benzin, hurtige biler og guld, der er til at betale. Vi kan aldrig få nok af at fremme vores egen lykke og stille vores behov lynhurtigt. Det er åbenbart federe end fordybelse og natur.

Kan vi ikke blive enige om, at piger på ti år ikke skal gå i ligeså stramme bukser som deres mor, der i øvrigt har smurt halvdelen af Matas i sit ansigt? Kan vi også blive enige om, at piger på ti år og børn i det hele taget skal hoppe i sjippetov, læse Brødrene Løvehjerte, spille fodbold, tegne og synge Tv2 og Kim Larsen? Og ikke mindst kigge på verden og på livet, når det udspiller sig lige for øjnene af dem?

Kald mig en sur og snerpet tante, men det virker da som en bedre idé og en sundere interesse end at glo på sig selv og fremme sit virtuelle liv.

Flyveturen gjorde mig mismodig. Jeg fik lyst til at kyle min telefon ad helvede til. Der er i hvert fald noget grundlæggende galt, hvis en tiårig tror, at hun skal retouchere sin hud og tage sminke på for at være smuk.

Stop for guds skyld med at give jeres børn iPads i hånden, hvis resultatet af det er en hær af narcissister, der glemmer at kigge ud af vinduet, fordi de glor på sig selv i det digitale lys og i øvrigt bliver helt bælgøjede og duknakkede som konsekvens deraf. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
18 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen