Annonce:
Annonce:

Lorte-app ødelægger kærligheden for en hel generation

Annonce:
Følg Opinionen

Louise Meyer. Studerende, skriver om køn, sex, samfund og sit og andres liv i 20'erne.

I min tid som single i start-tyverne nåede jeg at være på både Tinder og Happn ad flere omgange, men det var mildest talt ikke nogen succesoplevelse.

Jeg fik det dårligt, hver gang jeg var på app’en. Der var da matches og tilbud om dates, og jeg gik også på nogle stykker af slagsen. Nogle af mine dates var også ganske rare mennesker, men jeg kunne alligevel konkludere én ting:

Det er en ganske rædselsfuld måde at møde andre mennesker på for første gang.

Annonce:

Selve udgangspunktet for at mødes på baggrund af et Tinder-match, lægger ikke ligefrem op til romantik og sommerfugle i maven. Man har skrevet lidt med hinanden, og kemien kan være helt ok i chatbeskeder. Så ok, at man aftaler, at nu er det vel på tide at mødes. Til evindelige gåture omkring søerne eller i diverse parker, til café-kaffe eller måske et glas vin. 'Hvad arbejder du med?' 'Hvor kommer du fra,' lyder spørgsmålene. Inden har man gjort sig klar, så man kan vise sig fra sin bedste side. En bluse, hvor brysterne sidder godt, den frisure, der indrammer ens ansigt kønnest og evt. dragende malede læber. 

Det er dødssygt. Måske har jeg bare været uheldig, men det har de fleste af mine venner og veninder i så fald også.

Udvælgelsesprocessen på Tinder endte altid med at fremkalde kvababbelser hos mig. For lige pludselig vidste jeg ikke længere, hvorfor jeg trykkede på det røde kryds på endnu et mandeansigt. Tommelfingeren kørte ganske automatisk. 

Dating-apps gør det muligt for hver enkelt person at udvikle en fuldbyrdet ‘type’, fordi man så let som ingenting kan vælge mennesker fra på baggrund af ganske få billeder og en endnu mindre mængde tekst. Man kan så let som ingenting lulle sig selv ind i en forestilling om, at man kun kan være sammen med mænd, der som minimum måler 190 cm, har et prægtigt skæg, nøddebrune øjne, læser økonomi og har tilbagestrøget hår.

Annonce:

Et er, at typer, krav og forventninger næres på dating-apps, noget andet er, at grænserne for samtalen forskubber sig. Om man er til analsex eller ej kan meget vel være et af de første spørgsmål i chatten. Det er jo godt at finde ud af, inden man drikker en kop kaffe sammen. Måske er det bare mig, men jeg nægter at tro på, at det spørgsmål indfinder sig to minutter inde i en samtale i virkelighed med et menneske, man lige har mødt.

Det er som om, alle spørgsmål og tjeklister skal være besvaret, førend man overhovedet kan overveje at se hinanden an i virkeligheden. Men altså, det med analsex finder man vel tidsnok ud af, hvis man i det hele taget har kemi og har lyst til at ses igen.

Tinder er den ultimative platform til uforpligtende sex. Selvfølgelig fandtes uforpligtende sex også før, men det er utvivlsomt blevet lettere. Jeg har bekendte, der dyrker sex med fem nye kvinder hver eneste uge og har gjort det i flere år. Det er en ‘brug og smid væk’-kultur. Så snart man er kommet, er man videre. Det kan jo være, at der er et par større bryster lige om hjørnet.

Annonce:

Antallet af folk, der er smittet med klamydia, gonoré og syfilis, er steget markant de seneste år. Klamydiatallet i 2016 var det højeste nogensinde målt i Danmark, og et engelsk forskningsprojekt viser, at man har mere end en dobbelt så stor risiko for at blive smittet med en kønssygdom, hvis man er på apps som Tinder eller Happn.

Hver sine lyster, men jeg tror, at man langsomt forskubber sine egne grænser og bliver mere kold. Vi orker ikke at lære andre mennesker at kende og dumper folk enten på baggrund af deres profiler eller den første date. Men det tager tid at blive forelsket. Det er måske en kliché, men folk glemmer, at græsset er grønnest, hvor det vandes. Det næste swipe er ikke nødvendigvis bedre. Og jeg vil vove at påstå, at dating-apps forpurrer kærligheden for en hel generation.

’Men hvad skal vi ellers gøre,’ spørger mine veninder.

Annonce:

Det at møde nye mennesker og invitere dem ud, er angiveligt ikke ligesom for tre-fire år siden. Det er blevet sværere at møde folk i virkeligheden, fordi alle mødes på Tinder, så man henvender sig ikke bare lige i byen, fortæller de. Dating-apps er blevet en undskyldning for ikke at tage springet og fortælle en fremmed, at vedkommende ser vildt sød ud, at man har lyst til at nappe en øl med dem. 

Jeg kender flere, der har haft et godt øje til hinanden på studiet eller på arbejdet, hvor ingen af dem har taget initiativ. Det har de til gengæld, når de efter en rum tid endelig har matchet på Tinder og er begyndt at skrive sammen. Hvad er det egentlig for noget?

Man kan jo sidde og blive rynket som en gammel sveske, hvis man skal have en garanti for, at den anden person har et godt øje til en, før man tør spørge. Åbenbart er det bedre at vente med at mødes, til man hver især har trykket ja på hinandens profilbilleder.

Annonce:

Selvfølgelig er der nogle, der er heldige. Ret skal være ret, og jeg må erkende, at jeg har tætte veninder, der har fundet kærligheden på dating-app’en. Men i de tilfælde ligger der som regel en række rædsomme tilfælde forud for ‘the lucky punch’. Tinder er en russisk dating-roulette, og i ens virtuelle skørtejagt risikerer man at lade den store kærlighed glide ud i slipstrømmen af kasserede Tinder-profiler. Man vænner sig tilmed til at have skyklapper på i det virkelige liv.

Tinder og andre dating-app’s er så overfladiske og giver ikke et ordentligt grundlag for at vurdere, om der er tale om en potentiel forelskelse. Forelskelse opstår ikke på baggrund af selfies, lumre beskeder og stive første dates. Forelskelse og tiltrækning opstår i det umiddelbare møde. Det er i hvert fald min erfaring.

De sjoveste dates, jeg har været på, er alle udsprunget af umiddelbar kemi ved det første møde. Engang spurgte jeg en usandsynligt sød taxachauffør efter hans telefonnummer, da han kørte mig sikkert hjem fra byen, og vi grinede hele vejen. En anden gang sagde jeg ja til at nøgenbade som afslutning på en fest og senere hen en midnatsgåtur.

Annonce:

Måske er man ikke gode for hinanden på det glittede Tinder-papir, men tænk, hvis man var det i virkeligheden. Oftest opstår den umiddelbare tiltrækning på grund af uforklarlig charme, humor, eller måden en person bærer sig på. Det er umuligt at fremkalde den tiltrækning gennem beskeder og få billeder på en telefon.

Det er meget sjovere i virkeligheden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
25 kommentarer
Vis kommentarer
Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: