'Danmarks Radio er i gang med en større sorgbearbejdelse'

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Kan kulturminister Mette Bock overhovedet sidde for bordenden?

Der er meget at undre sig over i forbindelse med de kommende forhandlinger om et medieforlig, hvor Danmarks Radio står foran den største besparelse ’i mands minde’.

LA’s kulturminister har i det forgangne år været bemærkelsesværdigt tavs om gigant-lønninger, pengemisbrug, slet skjulte vennetjenester og forsødende aftrædelser i DR. 

Hvilket naturligvis skyldes, at Mette Bock selv har stået på hovedet i honningkrukken. I 2009 sagde hun efter 23 måneder selv jobbet op som programdirektør i DR og modtog hun to millioner kroner.

Hvem var så bestyrelsesformand dengang? Michael Christiansen, såmænd. Den samme øverste ansvarlige som i dag.

Er der så ikke en skyld? Eller er det tværtimod sådan, at landets kulturminister kun kan lutres politisk ved at erklære sin gamle velgører åben krig?

Habilitet lagt til side, så synes DR imens at gennemgå sorgens fem stadier.

1: Benægtelse – det her sker ikke. Selvfølgelig skærer man ikke i DR. For som bestyrelsesformand Christiansen udtalte i denne fase: ’ Man rører ved den store, samlede demokratiske mekanisme i Danmark.’

Den er vi nogle, der stadig ler ad.

2: Vrede – hvad bilder Dansk Folkeparti sig ind, når de vil skære 25 procent? Her kæmper vi i døgndrift for at få nationen til at hænge kulturelt sammen, DR er jo selve sammenhængskraften i Danmark. Uforstandige bonderøve!

Det er her, man i DR’s øverste gemakker ikke kan se, at man er blevet Danmarks svar på Versailles, og at DF og mange andre blot ser oprevne folk i pudder og paryk, hvis egentlige ’kultur’ er at give hestetransport til hinanden og dermed netop reducere licensbetaleren til fæstebonde.

3: Forhandling – man går på knæ og beder om syndernes forladelse, og om man dog ikke bare kan få lov at beholde sin elskede mod at blive et bedre menneske. Eksempelvis ved at droppe skørlevned som X Factor og vise en lang serie om danmarkshistorien.

Men en nedskæring af DR i et kommende medieforlig skyldes hverken popularitetssyge, hestetransport, nyhedsdirektørflyvninger til og fra arbejde og absurd høje aftrædelser til chefer, der ellers selv har sagt op. Den er derimod noget så gammeldags som ideologisk.

DR er faktisk det eneste sted, landets nuværende borgerlige regering er i stand til at føre borgerlig politik: Mindre stat, mere liberalisme.

Og i tilgift kan alle borgerlige værdikrigere, der hidtil har rendt rundt med gummisværd i dansk politiks rollespil endelig slå rigtigt fra sig og erklære sejr over ’de røde lejesvende’ i en lysning inde i #dkpol’s hundredemeterskov.

4: Depression - en fase med lejlighedsvise udbrud af vrede over magtesløsheden (hvor DR befinder sig lige nu). Der udarbejdes en rapport, der hævder, at man nok bliver nødt til at lukke alt, hvad nogen nogensinde har haft kær i DR (Bamse & Kylling, Mads & Monopolet osv.).

Hvilket er løgn. For som det hedder i den netop offentliggjorte rapport ’Kortlægning og analyse af DRs aktiviteter og økonomi i 2016’ (side 11):

’DR har i en årrække arbejdet målrettet på at begrænse omkostninger til afskrivninger og faste fællesomkostninger mest muligt, og anvende de frie midler til at øge programudgifterne. Bl.a. som konsekvens heraf, har DR siden 2010 kunnet øge budgetterne til programproduktion og -indkøb med ca. 30 pct. ’  

Dette betyder, at skæres DR med Dansk Folkepartis krav på 25 procent, har DR fortsat fem procent mere til programproduktion end i 2010 (dette er egentlig en forsidehistorie, men nu skriver jeg den her, og så må vi se, om nogen er vågne).

5. Accept – her er vi tydeligvis ikke nået til endnu. Men det kommer.

Alt vil falde på plads. Muligvis endda - og desværre - også det dér med Venstres tanke om en halv milliard kroners pulje til et public service-sted, kaldet Danflix.

Som Venstres kulturordfører Britt Bager har udtalt: ’Når vi kalder den Danflix, udspringer det selvfølgelig af Netflix. Men det er samtidig en måde at understrege på, at vi mener, at vi i fremtiden skal samle alt dansk indhold et sted.'

Her vil jeg gerne spørge: Hvad med at få nogle kompetente mennesker ind i de forhandlinger om, hvordan Mediedanmark skal se ud? Eksempelvis nogle, der har en faglig medieviden, der ikke er hentet på hestenet.dk?

Men Mette Bock sidder altså for enden af bordet. Og Danmarks Radio vil som sagt blive udsat for den største besparelse i ’mands minde’. Og nåh ja, det vil måske i virkeligheden heller ikke på noget tidspunkt på noget plan have haft noget som helst med habilitet at gøre.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
16 kommentarer
Vis kommentarer