Dansk Folkeparti ville hellere have kage

'Antallet af stramninger på udlændingeområdet har skabt resultater, som socialdemokraterne nu anvender som en rød løber på deres vej ind på nationens politiske hovedscene.' Foto: Jonas Olufson
'Antallet af stramninger på udlændingeområdet har skabt resultater, som socialdemokraterne nu anvender som en rød løber på deres vej ind på nationens politiske hovedscene.' Foto: Jonas Olufson

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Den nye socialdemokratiske regering har en del at takke Dansk Folkeparti og Inger Støjberg for.

Antallet af stramninger på udlændingeområdet har skabt resultater, som socialdemokraterne nu anvender som en rød løber på deres vej ind på nationens politiske hovedscene.

Antallet af asylsøgere ligger i dag meget lavt - og tilsyneladende fast.

Ja, men er der ikke problemer med integration i Danmark? Jo, men færre end tidligere. Er der ikke kriminalitet blandt indvandrere? Bestemt, men ikke så meget som før.

Som før skrevet på denne plads, så er uvirkeligheden faktisk selve integrationsdebatten. Den, der larmende har fundet sted de seneste år, hvor al indvandring fremstilles som en eksistentiel trussel. Alt i mens modsigelsen finder sted i tavshed.

Ingen i EU flytter eksempelvis udlændinge på overførselsindkomst ud på arbejdsmarkedet med samme hast som Danmark. Og fødselsraten blandt indvandrere nærmer sig den samme som blandt etniske danskere. Jamen, er der eksempelvis ikke stadig 8 ud af ti kvinder af ikke-vestlig oprindelse, der stadig mangler?

Jo, ikke alt er løst. Men det afgørende er.

Antallet af flygtninge og familiesammenførte, der er i arbejde, efter at de har været i Danmark i tre år, er fordoblet siden 2015, ifølge regeringens (den afgåede regerings) integrationsbarometer. 70 pct. består danskprøven inden for fem år. Og andelen, der begår kriminalitet, er faldet.

Dansk Folkeparti burde prale af det. Partiet, der om nogen har sørget for, at alle andre nu om dage - selv de radikale - synes, at antallet af udlændinge betyder noget.

Fortjenesten er i høj grad DF’s. Tilbage fra 80’erne, hvor Søren Krarup stod som en enmandshær mod ’den naive, danske godhedsindustri’ og til nu, er landet forandret om ikke til det bedste, så til det bedre.

Dansk Folkeparti har imidlertid altid været overmåde forsigtige med at tage æren. Fordi der heri lå en modsigelse af selve partiets eksistensberettigelse. For Inger Støjberg og Dansk Folkeparti har succesfuld integration således aldrig været en rigtig sejr. Det var derimod en overflødiggørelse af eget virke og et skred for egen politisk platform, som var at stoppe problemerne med udlændinge.

Derfor fik symbolpolitikken til slut overtaget i blå blok.

Af de langt over hundrede stramninger som VLAK- regeringen og DF nåede at fejre i løbende kage-orgier, står mange i dag som overflødige. Flere har blot kunnet gøres gældende over for få personer, andre har kun været i anvendelse i meget få tilfælde, eksempelvis den meget omtalte smykkelov.

Som opsummeret i Weekendavisen fredag:

'Udlændingepolitikken siden 2001 cementeres som den etablerede norm…(-) stram asylpolitik.'

Oven på dette er det bekvemt at komme som socialdemokrater og fjerne pynten fra Thulesen Dahls og Støjbergs kager til ære for Morten Østergaard og kompagni. De radikales sejr er næsten lige så symbolpolitisk, som partiet ivrigt anklagede Støjberg og Dansk Folkepartis politik for at være. Måske lige bortset fra indførelsen af retten til blive i Danmark, hvis man har arbejdet i to år, som anført i 'forståelsespapiret'.

Men erhvervslivet klager eksempelvis ikke i en nation, der ikke har reproduceret sig selv siden 1969.

Rygterne om den nye socialdemokratiske regerings løftebrud på udlændingepolitikken ligner derfor et hendøende ekko af værdikrigernes fald i egen afgrund.

De kunne have stillet sig midt på den politiske scene og klappet sig selv på skulderen. For at have givet ægte næring til den udlændingepolitik, der aldrig har været større opbakning til end efter valget i 2019. Men DF ville hellere have mere kage.

En del politiske analytikere konkluderer, at den radikale leder Morten Østergaard har fået sit hedeste ønske opfyldt: At DF sættes uden for indflydelse.

Han skal dog  ikke se sig for meget omkring for at opdage, at han står på to årtiers DF-politisk grund. Men et tak for lagkagebund bliver det nok ikke til fra hverken Østergaard eller Frederiksen. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
69 kommentarer
Vis kommentarer