'De kan jo vælge Henriksen'

'Kun en enkelt glød af oprigtig og oprindelig protest synes tilbage i Pia Kjærsgaards livsværk,' skriver Mads Kastrup. Foto: Jens Dresling
'Kun en enkelt glød af oprigtig og oprindelig protest synes tilbage i Pia Kjærsgaards livsværk,' skriver Mads Kastrup. Foto: Jens Dresling

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Er Dansk Folkeparti egentlig klar over, hvor absurd det ser ud lige nu?

Ikke bare Thulesens Dahls formandsfallit, men hele det godt kvarte århundrede DF-histories storhed og fald, der denne fredag 19. november 2021 synes at have nået bunden?

Partiets EU-parlamentariker, Peter Kofod, vil udsætte det ekstraordinære årsmøde, der skal finde en ny DF-formand. ’Grundet mulige formandskandidaters retssager’, som Ritzau meddeler (læs: Morten Messerschmidt og Inger Støjberg, red.).

Mange DF’ere ønsker sig følgelig en ny formand for partiet, der kan vise sig at være lovovertræder.

Jeg forestiller mig, at de inden afgørelsen vil have sig en god snak om, hvad der er værst: Fusk med EU-midler og dokumentfalsk eller på den anden side ulovlig minister-instruks?

Måske ville det være en bedre idé at bryde den forbandelse, partiet har kastet over sig selv. Det vil sige droppe drømmen om, at Inger Støjberg vil investere hele sin protestpolitiske kapital i partiet, eller at Messerschmidt stadig er i besiddelse af en sådan, og så finde en tredje vej.

For selve protesten er afgørende, hvis DF skal finde tilbage til sig selv.

Som jeg flere gange har noteret på denne plads i noget, der efterhånden ligner en løbende DF-nekrolog, så er Dansk Folkeparti partiet, der mere end noget andet har sejret ad helvede til.

Partiets legitime protest mod særligt Socialdemokratiets og Radikales naive og blinde udlændingepolitik var så nødvendig, at både Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, ja, selv Radikale og SF i dag går ind for en stram udlændingepolitik.

Fornemmelsen for folkelig protest mod parnas og påfuglepolitik, som Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og kompagni tidligere havde, er forsvundet i en omfavnelse fra ikke mindst Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Ejerskabet er skyllet bort i en bølge af symbolpolitik, kagefejringer og fifleri med EU-penge. Den sikkerhed, hvormed Dansk Folkeparti førte sig frem som en folkelig korrektion til den gamle magtpolitiks virkelighedsfornægtelse, er over år forvandlet til det modsatte.

Da Pernille Vermunds Nye Borgerlige sidste år kom og bemægtigede sig protestfaklen med en endnu strammere udlændingedagsorden, og lyset faldt på hende, gled Kristian Thulesen Dahls blege åsyn ind i en skygge af sig selv. DF-lederen og hans parti mistede endeligt retten til at protestere mod de gamle og etablerede partier.

Nu var Dansk Folkeparti selv blevet sådan et parti. De havde engang mandaterne. De havde chancen. De tog den ikke. De ville hellere have mere kage.

Kun en enkelt glød af oprigtig og oprindelig protest synes tilbage i Pia Kjærsgaards livsværk. Som en dissident står Martin Henriksen, udskammet af Kjærsgaard selv for at tale højt om konfliktskyhed, ledelsessvigt og udlændingepolitisk slaphed i partiet.

Martin Henriksen ligner som den eneste en oprindelig DF’er. Hvilket måske er det mest absurde ved at betragte det hele i disse for partiet så skæbnesvangre dage.

Personligt er jeg ligeglad. DF har overflødiggjort sig selv. Men de kan jo vælge Henriksen. Når der ikke synes nogen vej frem, kan de prøve at gå tilbage.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
98 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller