Derfor kan vi ikke 'lade dem rådne op'

'Hvordan skal vi overbevise mellemøstlige lande om, at de skal hjemtage kriminelle fra Danmark, ja, sågar bare børn af kriminelle, når vi ikke vil hjemtage vores egne,' skriver Mads Kastrup. Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
'Hvordan skal vi overbevise mellemøstlige lande om, at de skal hjemtage kriminelle fra Danmark, ja, sågar bare børn af kriminelle, når vi ikke vil hjemtage vores egne,' skriver Mads Kastrup. Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Hvis vi nu lader ligge, at danske børn fanget i flygtningelejre i Syrien bør bringes hjem – fordi vi havde en idé om, at det bør anstændige mennesker sådan set gøre, eller fordi Mette Frederiksen ikke bare vil nøjes med at have ’børnenes statsminister’ som skinhelligt slogan på Instagram, eller fordi de bliver terrorister, hvis ikke vi henter dem, som der står i en PET-rapport, udenrigsministeren har gemt bort i et års tid:

Hvis vi nu lader alt det ligge, er det så ikke, som det skal være? Jo, vil de fleste svare.

I al beskedenhed vil jeg dog gerne påpege, at statsministeren og andre har overset en væsentlig pointe.
IS-krigere er uønskede, ja, sandt nok. Hvor som helst, når som helst. ’Det lort, gider vi ikke,’ som man kan læse i forskellige varianter på de sociale medier’ – lige ved siden af ’sådan, Mette!’, 'lad dem rådne op' samt ’spot on’ fra dem, der tror, at deres udsagn forlenes med vægt, hvis bare de skriver engelsk.

Men selv hvis vi tilsidesætter alt det nævnte, er der retsstaten. Og den kan ikke besnakkes med ferme vendinger. Retsstaten siger, at uanset om vi gider ’lorten’ eller ej, er det stadig vores lort - for nu at blive i denne latrinære metafor. Og så har vi oveni nogles andres lort, som vi heller ikke gider stå med.

Og alt dette leder frem til spørgsmålet: Hvis Danmark ikke vil hjemtage en kriminel – muligvis endda landsforræder – eksempelvis fra Syrien, hvorfor skal Syrien så hjemtage en kriminel syrisk statsborger, som Danmark har udvisningsdømt og gerne vil af med?

Hvordan skal vi overbevise mellemøstlige lande om, at de skal hjemtage kriminelle fra Danmark, ja, sågar bare børn af kriminelle, når vi ikke vil hjemtage vores egne?

De seneste uger har været fyldt med angiveligt beslutsomme politikere, der erklærer IS-krigere eller deres børn uønskede i Danmark. Men ’ønsker’ har ikke noget med sagen at gøre. I hvert fald ikke hvis dansk udlændingepolitik går ud på, at flygtninge, migranter og ikke mindst kriminelle indvandrere –ikke skal blive i Danmark.

Hvis det er politikken, bør følgende være indlysende: Danmark må hjemtage sine egne. Inklusive de uønskede.

Så hvis vi nu i stedet for at fremføre og gentage alt det skrevne i indledningen på denne leder synger med på Mette Frederiksens populære omkvæd om, at børnenes forældre ’har vendt Danmark ryggen’, så her hjælper ingen kære mor, ’nej, blev der sagt’, og ingen danskere vil have dem hjem - hvis vi nu gør dette, hvad så?

Ja, så er vi ikke alene ringe mennesker, vi er også dumme i tilgift. For så lader vi det bedste – nemlig at der ikke burde være islamister til – være det godes fjende – nemlig den gode erkendelse, at de findes desværre, og netop derfor bør vi gøre os til herre over dem. Og vi bør sikre, at deres børn ikke vender os ryggen. Hvilket begynder med, at vi ikke gør det mod dem - måske bare for at vise, at vi er bedre, end det de kommer fra.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
188 kommentarer
Vis kommentarer