'Derinde, hvor man bliver betalt for at spille bullshit-bingo'

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) under det afsluttende møde i Disruptionrådet på Marienborg, torsdag den 7. februar 2019.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) under det afsluttende møde i Disruptionrådet på Marienborg, torsdag den 7. februar 2019.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Disruptionrådet bliver ikke nedlagt. Det fortsætter, meddeler Lars Løkke Rasmussen.

Ikke mange laver bølgen i den anledning. Bortset fra i rådet selv, måske. Nåh ja, og så i Venstres fremskudte valgpost på Berlingske, hvor analytikeren Thomas Larsen med vanlig flid løber rundt og fejer, hvor end statsministeren går.

’De færreste ved det – men Løkke skabte en lille genistreg’, som det hedder i Larsens analysen af Disruptionrådet. Hvilket er en analyse, han står ret alene med.

De færreste ved derimod, hvad Disruptionrådet er. Eller hvad det laver. Eneste viden blandt almindelige borgere er nok, at skuespiller Hella Joof blev medlem og udtalte, at vi danskere burde gøre lige som indianerne og brænde alt ned til grunden hvert syvende år – hvilket ingen indianere ganske vist nogensinde har gjort.

Men det er noget med, at fremtiden vil udvikle sig i afbrydelser. Pludselig kommer der robotter og tager vores arbejde og vores cykler og vores liv. Og hvad gør vi så?

Ja, statsminister Lars Løkke Rasmussen har gjort det, man gør i Danmark, når man ikke har svar på noget og måske heller ikke er helt afklaret om, hvad spørgsmålet er: Oprettet et råd.

Disruptionrådet er så netop kommet med ’15 sigtelinjer for fremtidens Danmark.’

Eksempelvis: ’Danmark skal være blandt de mest velstående lande i OECD.’ Eller Danmark skal have ’Lige muligheder for alle’, ”Forskning i verdensklasse’, ’Konkurrencedygtige virksomheder’ og ’Flest muligt i arbejde’.

Således ’har Løkke banet vej for vigtige analyser af, hvordan vi bedst ruster os til den fjerde industrielle revolution,’ som det hævdes i Thomas Larsens analyse.

Vi andre ser snarere, at man i rådet har forsøgt at ophøje det banale og indlysende til noget særligt. Hvilket statsministeren så åbenbart har tænkt, at det skal vi da have noget mere af. Eller som en af Løkkes håndgangne mænd, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, konkluderer i Børsen: ’ Vi har brug for rådet, så vi kan holde fast i kursen og gøre danskerne klar til fremtidens job. Det arbejde må ikke stoppe.’

Hvortil man må bemærke, at skal Løkke og Lund Poulsen bruge et råd til at fortælle dem, at Danmark skal være velstående og have flest muligt i arbejde, vil det i fremtiden nok være bedst, hvis andre overtog deres job.

Og er der i øvrigt ikke noget selvmodsigende i, at Disruptionrådet fortsætter? Burde dets egentlige syn på nationen ikke være ’flest mulige robotter, tak’, og ’vi opløser os selv, der er brug for os til at udføre rigtigt arbejde i det private erhvervsliv’?

Men Disruptionrådet fortsætter. I fremtiden skal det så kun mødes en gang om året. Hvilket åbenbart er det nærmeste, vi kan komme en nedlæggelse af et råd i snik-snakkens 1. klasses lounge. Derinde, hvor man bliver betalt for at spille bullshit-bingo og kloge sig på det, vi andre ved i forvejen.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
11 kommentarer
Vis kommentarer