Det er russernes skyld

Ruslands præsident, Vladimir Putin, prøveskyder en Chukavin snigskytteriffel (SVC-380) under et besøg på en militærbase i Kubinka, uden for Moskva. Ritzau/Scanpix
Ruslands præsident, Vladimir Putin, prøveskyder en Chukavin snigskytteriffel (SVC-380) under et besøg på en militærbase i Kubinka, uden for Moskva. Ritzau/Scanpix

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Det er russernes skyld.

De konspirerer imod os. Russerne står bag ved eller har åbenbart en hånd med i snart sagt al opstandelse i Vesten. Ethvert europæisk valg og enhver debat manipuleres via robot-profiler, der genererer ’fake news’ på de sociale medier, hedder det.

Er det ikke blevet en lige lovlig bekvem forklaring, vil jeg gerne spørge.

Eksempelvis drog statsminister Lars Løkke mandag til Marokko og underskrev en migrationserklæring, der forinden mildest talt var blevet marineret i mellemfornøjelse på hjemlige sociale medier.

En skidt sag for statsministeren, tilsyneladende. Men Udenrigsministeriet lod sive til Altinget.dk, at ’Facebook-bots’ nok havde del i kritikken. Altinget gav ukritisk historien vinger. Andre fløj med.

Løkke kunne derpå - uden at være direkte - antyde, at ’nogen havde sat strøm til’ utilfredsheden med migrationsaftalen. Der var tale om en farlig holdningspåvirkning her. Løkke behøvede end ikke sige russere. Det havde han folk til, det havde han medierne til.

Jeg er ikke i tvivl om, at russerne gerne blander sig. Og påvirker. Den franske regering har indledt en undersøgelse af mulig russisk påvirkning af de voldsomme demonstrationer i flere franske byer de seneste uger. Og det store bæst i åbenbaringen - ud over Brexit-bæstet - er som bekendt, hvor stor en rolle russerne havde i valget af Donald Trump som amerikansk præsident. Den er fortsat i udvalg.

Men næppe al kritik eller opstandelse i Vesten kan tilskrives russerne. Eller ’ukendte kræfter’, som det blandt andet hedder, når der menes russere.

Altinget fremlagde fem af angiveligt 16 profiler, som en ministeriel granskning mente var bots. Det var de sandsynligvis også. Men når man gransker dem, viser ingen af de fem facebookprofiler - efterladt i Altingets brevkasse af Udenrigsministeriet – tydelige tegn på, at de har manipuleret migrations-debatten. Ja, end ikke tegn på større aktivitet i nogen relevant sammenhæng findes.

Alligevel var der stor opstandelse og ros til Altinget. Med bemærkninger som ’uhyggeligt’. Og i tilgift ’godt arbejde’. På trods af tilgangen til historien samt reaktionerne herpå vidnede aller mest om, hvor passiviserende spekulationer om ’russisk indblanding’ virker på medierne. Det svarer efterhånden til at kommandere ’sit!’ til en hund.

Lad os endelig være kritiske over for russerne. Ja, over for al mulig manipulation.

Men netop derfor var Altinget.dk’s fremturen med historien problematisk. Den gik afsenderens ærinde uden at forholde sig kritisk til afsenderens interesse og motiv. Som en Johannes Madsen kommenterede på Politken.dk: 'Det er sjovt, hvordan der er officielle konspirationsteorier nu om dage. At foreslå, at Rothschild-, Rockefeller- eller Soros-familien påvirker verdenshistorien i smug er helt hen i vejret.. Men Rusland!’

Når man kigger nøgternt på Udenrigsministeriets oplysninger, kunne den modsatte historie faktisk med større ret fremhæves:

En undersøgelse af automatiserede robotter på Facebook viser, at der ikke finder den store indblanding sted. Heller ikke fra russerne.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
27 kommentarer
Vis kommentarer